Inhoudsopgave
Hoe behandel je een Doorligwond?
Zorg dat de huid niet vochtig is. Gebruik in overleg met een deskundige eventueel een barrièremiddel zoals een barrièrespray (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) om de huid te beschermen tegen de inwerking van vocht van bijvoorbeeld zweten of incontinentie.
Wat zijn de symptomen decubitus?
Klachten en symptomen Het begint vaak onschuldig met rode plekken op de huid. Ook kan de huid een blauwe verkleuring laten zien. Vaak gaat deze verkleuring gepaard met een branderig en zeurend gevoel. De rode verkleuring van de huid gaat niet weg als de druk van de huid is.
Waar is decubitus gevoelig?
Er zijn plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor decubitus. Dit zijn met name plaatsen waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt; stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel en achterhoofd, maar ook andere plaatsen waar langdurig druk wordt uitgeoefend op het lichaam.
Wat is een hulpmiddel voor de behandeling van decubitus?
Hulpmiddelen ter ondersteuning van de behandeling zijn: kussens met fijne vulling in verschillende vormen, een wisseldrukmatras, gelmatras en gelkussen, watermatras of een statisch luchtmatras – alternerende matras – om de druk te verminderen en op te heffen. Ook een traagschuimmatras is een goed hulpmiddel bij de preventie van decubitus.
Welke factoren bijdragen aan het ontstaan van decubitus?
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van decubitus zijn de duur van de druk op het weefsel, de kracht van de druk- of schuifkrachten, voedingstoestand, mate van bewustzijn, mobiliteit, doorbloeding, het gewicht van de persoon, weefseltolerantie en medicijngebruik. Er zijn plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor decubitus.
Wat is decubitus of druknecrose?
Decubitus of druknecrose, doorligwonde, drukwonde of bedzeer is het ontstaan van wonden ten gevolge van druk-, schuif- of wrijfkrachten of combinatie ervan op het weefsel. Door voortdurende druk worden kleine bloedvaatjes dichtgedrukt.