Inhoudsopgave
Hoe begint een longembolie?
Een longembolie treedt op als een gedeelte van een stolsel losraakt uit de ader van het been of de buikholte. Dit stolsel wordt meegevoerd met de bloedstroom en komt via de ader door het hart in de longslagader terecht. Het longweefsel achter de bloedprop kan afsterven als niet snel genoeg behandeld wordt.
Hoe loop je longembolie op?
Longembolie door vet of lucht Het vet komt meestal uit je botten. Lucht kan in het bloed komen als er met een injectienaald iets in het bloed wordt gespoten, bijvoorbeeld medicijnen. In heel uitzonderlijke gevallen zijn stukjes tumor de oorzaak van de longembolie.
Hoe merk je embolie?
Belangrijke klachten bij een longembolie zijn: Hartkloppingen en / of pijn op de borst. Flauwvallen. Bloed of slijm ophoesten. Benauwdheid.
Kan een longembolie vanzelf overgaan?
‘ Omdat een longembolie vaak vanzelf verdwijnt, zijn andere medicijnen meestal niet nodig. ‘Alleen als iemand een levensbedreigende longembolie heeft, wordt soms een medicijn gegeven dat het stolsel echt laat oplossen.
Hoe voelt een longembolie aan?
Door een longembolie kunt u verschillende klachten krijgen, zoals: sneller ademen of moeilijk ademen. pijn bij het ademen (op de borst of in de bovenrug) slijm met bloed ophoesten.
Wat moet je doen bij een longembolie?
Bij een longembolie geeft de arts u altijd antistollingsmedicijnen. De behandeling begint met een snel werkend middel (meestal fraxodi) via een kleine injectie in de huid. Daarna krijgt u antistollingtabletten (meestal sintrommitis). Dit antistollingsmedicijn blijft u zes maanden gebruiken.
Hoe lang duurt het voordat een longembolie weg is?
Het herstel van een longembolie kan even duren, vaak wel 3 maanden. In die periode blijft u onder controle van uw arts. Houd rekening met het feit dat u bloedverdunners gebruikt. Hierdoor kunnen sneller bloedingen ontstaan.
Hoe weet ik of ik trombose heb?
Een dik, rood en pijnlijk onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten uw huisarts. Trombose betekent dat er een stolsel ontstaat in een bloedvat. Dit stolsel kan een bloedvat in het been afsluiten.
Hoe hoog is D dimeer bij longembolie?
De huisarts verricht een D-dimeertest bij patiënten met een vermoedelijke DVT of longembolie en bij wie de risicoscore niet verhoogd is (eerstelijnsbeslisregel DVT ≤ 3 of Wells regel longembolie ≤ 4). De bepaling kan in de eigen praktijk (point of care test (POCT) op D-dimeer) of in het laboratorium worden uitgevoerd.
Hoe testen of je longontsteking hebt?
De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt.