Inhoudsopgave
Heb je voor thuiszorg een verwijzing nodig?
Voor verpleging en verzorging heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. Vaak heeft u al wel (intensief) contact met de huisarts. Wilt u wijkverpleging ontvangen? Dan kunt u zelf contact opnemen met een zorgaanbieder.
Welke vormen van thuiszorg zijn er?
Het kan gaan om persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding, maar ook om huishoudelijke hulp.
- Persoonlijke verzorging is bijvoorbeeld hulp bij het douchen, hulp bij het opstaan uit bed en hulp bij het eten of scheren.
- Verpleging is bijvoorbeeld de verzorging van een wond of het toedienen van injecties.
Welke indicatie nodig voor thuiszorg?
Als je bepaalde dingen niet (goed) meer zelfstandig kunt, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of dementie, is het mogelijk om wijkverpleging aan te vragen. Je krijgt dat persoonlijke verzorging en verpleging aan huis, zoals wondverzorging, toedienen van medicatie en hulp bij het opstaan, wassen en aankleden.
Hoe regel je thuishulp?
Hulp in huis vraagt u aan bij de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar de huishoudelijke hulp onder valt. Voor een huishoudelijke hulp vanuit de Wmo betaalt u een vaste bijdrage van 19 euro per maand.
Wat is het verschil tussen mantelzorg en thuiszorg?
Thuiszorg is hulp aan huis door professionele zorgverleners. Die krijgen hier ook voor betaald. Mantelzorg is hulp die u krijgt van een familielid, vriend, kennis of buurman/-vrouw. Dit is vrijwillige hulp; zij krijgen hier dus niet voor betaald.
Wat is het verschil tussen thuiszorg en ambulante zorg?
Vormen van ambulante hulp Denk hierbij aan dagbehandeling in de psychiatrie. Ook wordt via sommige instellingen ambulante thuiszorg verleend. Deze vorm van ambulante zorg houdt in dat de zorgvrager thuis hulp ontvangt. Dit kan hulp bij het huishouden zijn, maar ook bij persoonlijke verzorging of verpleging.
Wie mogen er indiceren?
Indiceren en organiseren van zorg wordt gedaan door een bachelor of master opgeleide verpleegkundige (tijdelijk ook door mbo-verpleegkundigen – zie onder). Indiceren en organiseren van zorg is gericht op versterken van eigen regie en zelfredzaamheid van cliĆ«nten en het cliĆ«ntsysteem.