Is resultatenrekening hetzelfde als winst en verlies rekening?

Is resultatenrekening hetzelfde als winst en verlies rekening?

Met een winst- en verliesrekening maak je inzichtelijk hoe jouw bedrijf in een bepaalde periode draait. Zo’n rekening heet ook wel resultatenrekening of exploitatierekening. De winst- en verliesrekening vormt samen met de balans van je onderneming de jaarrekening.

Welke mutatie vindt rechtstreeks plaats in het eigen vermogen en niet via de winst en verliesrekening )?

Rechtstreekse vermogensmutaties Bepaalde transacties worden niet in de winst- en verliesrekening verwerkt maar rechtstreeks in het eigen vermogen. Er kan sprake zijn van: Stortingen en onttrekkingen.

Waardoor is een balans in een jaarrekening in evenwicht?

Balans, het boekhoudkundig evenwicht Het vermogen van de onderneming staat zowel debet (investeringen) als credit (financieringen). De balans haalt diens evenwicht per definitie uit het gegeven dat elke bezitting zal moeten zijn gefinancierd.

Waar staat verlies op de balans?

Het saldo winst wordt bijgeschreven aan de debetzijde. Zijn de kosten hoger dan de opbrengsten, dan lijdt het bedrijf verlies. Het saldo verlies wordt dan aan de creditzijde bijgeschreven.

Hoe schrijf je winst en verlies rekening?

Naast winst-en-verliesrekening is ook de schrijfwijze winst- en verliesrekening mogelijk. Winst- en verliesrekening is een samentrekking van winstrekening en verliesrekening. Het gaat hier dus om twee afzonderlijke rekeningen (een winstrekening en een verliesrekening).

Wat is het verschil met een verlies en winstrekening?

De verlies- en winstrekening wordt ook wel resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Sommigen noemen het ook Staat van Baten en Lasten. De V&W rekening is een vast onderdeel van de jaarrekening, naast de balans en het kasstroomoverzicht.

Welke mutatie vindt rechtstreeks plaats in het eigen vermogen?

Rechtstreekse vermogensmutaties in het eigen vermogen Alle andere mutaties van het eigen vermogen lopen via de resultatenrekening. Voorbeelden van rechtstreekse vermogensmutaties in het eigen vermogen zijn: Plaatsing van aandelen of verkoop van ingekochte eigen aandelen.

Wat is mutatie eigen vermogen?

Mutaties in het eigen vermogen tussen twee balansdatums weerspiegelen de toename of afname van de netto activa gedurende de verslagperiode. Deze mutuaties worden in een mutatieoverzicht van het eigen vermogen gepresenteerd.

Wat is balans evenwicht?

Evenwicht of balans is een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden. Dit kan zowel een maatschappelijke, psychologische, economische alsook een natuur- of scheikundige betekenis hebben.

Waar vind ik het balanstotaal?

Dat kunt u vrij snel aflezen uit de balans. De som van alle zgn. activa en van alle zgn. passiva is immers tweemaal hetzelfde bedrag, dat is het balanstotaal.

Wat is het saldo op de balans?

Functie van een balans Het verschil tussen de bezittingen en de schulden (het saldo daarvan) is het eigen vermogen. Een balans is, met de winst- en verliesrekening en de toelichting op die stukken, een onderdeel van de jaarrekening. Die is weer, in het spraakgebruik, een onderdeel van het jaarverslag.

Wat betekent saldo op de balans?

Een saldibalans is een tussentijdse balans waarop je van elke grootboekrekening het saldo vermeldt. Deze balans is onderdeel van de kolommenbalans, en is onderdeel van je administratie.