Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de rechten en plichten uit de BIG registratie?
- 2 Wat betekent niet geregistreerd geneesmiddel?
- 3 Hoe raak je je BIG-registratie kwijt?
- 4 Wat is een risicovolle handeling?
- 5 Wat zijn extramurale geneesmiddelen?
- 6 Wat is het gevolg als een zorgverlener een gedeeltelijke ontzeggen van de bevoegdheid krijgt opgelegd?
Wat zijn de rechten en plichten uit de BIG registratie?
Rechten en plichten
- Beroepstitel gebruiken. Uw beroepstitel is wettelijk beschermd.
- Voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen een deskundige mag doen.
- Tuchtrecht. Als u bent ingeschreven in het BIG-register, valt u onder het tuchtrecht.
- Europese Beroepskaart.
Wat betekent niet geregistreerd geneesmiddel?
Het niet-geregistreerd gebruik of offlabel gebruik van een geneesmiddel is het toepassen van een geneesmiddel voor een indicatie of in een dosering waarvoor het geneesmiddel niet geregistreerd werd.
Welke maatregelen zijn er als een verpleegkundige nalatig is geweest?
Op grond van de Wet BIG kunnen zorgverleners maatregelen opgelegd krijgen door een tuchtcollege of door de Inspectie voor de gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Afhankelijk van hun inhoud kunnen sommige maatregelen een zorgverlener beperken in de beroepsuitoefening.
Heeft een POH een BIG nummer?
Daarnaast controleert de inspectie de naleving van artikel 40 uit de Wet BIG. Daarin staat onder andere dat een individuele medische beroepsbeoefenaar verantwoorde zorg moet leveren en aan kwaliteitsbewaking moet doen. Voor de POH-GGZ functie bestaat derhalve geen BIG-register.
Hoe raak je je BIG-registratie kwijt?
De registratie van een zorgverlener in het BIG-register kan worden doorgehaald op basis van een uitspraak van een Nederlandse of buitenlandse rechter. Dat kan een tuchtrechter (maatregel van doorhaling), strafrechter (ontzetting) of civiele rechter (ondercuratelestelling) zijn.
Wat is een risicovolle handeling?
Een risicovolle handeling houdt in dat gezondheidsschade kan ontstaan bij onzorgvuldig of onbekwaam medisch ingrijpen. Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen deskundig en bekwaam zorgpersoneel mag uitvoeren. Dit zijn de voorbehouden handelingen. Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden.
Waarom is een artsenverklaring nodig?
Vindt een arts dat behandeling van een patiënt niet mogelijk is met in Nederland toegelaten en beschikbare geneesmiddelen? In bepaalde situaties is het leveren van een geneesmiddel zonder handelsvergunning mogelijk. De arts legt hiervoor de gewenste behandeling van de patiënt vast in een zogenaamde artsenverklaring.
Wie bepaalt welke medicijnen vergoed worden?
Wie bepaalt welke medicijnen er worden vergoed? Vergoeding van medicijnen wordt bepaald door de overheid vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Medicijnen die worden vergoed, staan op een landelijke lijst: het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Medicijnen die niet op deze lijst staan worden niet vergoed.
Wat zijn extramurale geneesmiddelen?
Geneesmiddelen kunnen intramuraal worden gegeven aan patiënten. Dit gebeurt dan door een arts of verpleegkundige als onderdeel van een behandeling in het ziekenhuis. Maar geneesmiddelen kunnen ook rechtstreeks aan een verzekerde worden geleverd. Dit noemen we extramurale geneesmiddelen.
Wat is het gevolg als een zorgverlener een gedeeltelijke ontzeggen van de bevoegdheid krijgt opgelegd?
Gedeeltelijke ontzegging De zorgverlener blijft wel geregistreerd in het BIG-register, maar mag bepaalde handelingen niet meer verrichten. De bevoegdheid wordt hiermee dus beperkt. Het tuchtcollege bepaalt welke handelingen niet meer verricht mogen worden.
Welke maatregelen kan een tuchtcollege opleggen?
Welke maatregelen kan het tuchtcollege opleggen?
- een waarschuwing;
- een berisping;
- een geldboete van ten hoogste € 4.500;
- een (voorwaardelijke) schorsing van de inschrijving in het BIG-register voor ten hoogste één jaar.