Hoe organiseer ik mijn administratie thuis?

Hoe organiseer ik mijn administratie thuis?

Thuisadministratie ordenen

  1. Maak stapels van onbetaalde rekeningen, betaalde rekeningen en overige brieven.
  2. Gooi alle brieven met reclame na het lezen weg als je er niets mee wil doen.
  3. Van elke stapel bepaal je wat hoort bij jou, bij je partner of bij de gezamenlijke administratie.

Hoe facturen ordenen?

Voorzie zes bakjes die je als volgt labelt:

  1. Te betalen: rekeningen en facturen.
  2. Te archiveren: facturen die je pas na betaling ontvangt.
  3. Te behandelen: zaken die moeten gebeuren, zoals briefjes die bij het ziekenfonds moeten worden ingeleverd voor uitbetaling.
  4. Andere: specifieke post voor andere gezinsleden.

Hoe berg je je administratie op?

Zo pak je dat aan.

  1. Wees gedisciplineerd. Les één bij het ordenen van je administratie: maak het niet te ingewikkeld.
  2. Berg alles op in een map.
  3. Plaats reminders.
  4. Check je rekeningen.
  5. Leg jaaropgaven apart.
  6. Berg belangrijke papieren overzichtelijk op.
  7. Maak duidelijke afspraken.
  8. Loop je financiën regelmatig door.

Hoe papieren opruimen?

Verzamel eerst alles, houd de kleding waar je blij van wordt en doe de rest weg. Ga vervolgens verder met bijvoorbeeld de categorie vaat, gevolgd door papier. Verdeel dus alles wat je in huis hebt (rondslingeren) onder in categorieën en ruim eerst alles uit de hele categorie op, voordat je verder gaat met de volgende.

Hoe persoonlijke administratie bewaren?

Voor je digitale administratie is het handig om bij het administratie bewaren dezelfde structuur aan te houden als je doet in je fysieke map. Dus heb je fysiek een map voor wonen, maak deze dan digitaal ook aan. Wel kun je digitaal makkelijker specifiekere mapjes maken, om documenten zo makkelijker terug te vinden.

Wie kan mij helpen met mijn administratie?

Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje , Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een ‘buddy’ kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Hoe digitaliseer ik mijn administratie?

De interessantste manier om je administratie als ondernemer te digitaliseren is met een zogeheten klantenplatform: een centrale hub waar jij en je accountant vlot kunnen samenwerken. Jij stuurt facturen en andere financiële documenten digitaal door, waarna je accountant die meteen kan inboeken.

Hoe facturen klasseren?

Steek meerbladige exemplaren achter elkander zonder hechting. Geen nietjes of staples gebruiken want dit veroorzaakt stribbelingen bij het scannen. Een extra tip is het klasseren van de documenten op datum. Hierdoor zitten ze gelijk in de juiste volgorde en kan de dossierbeheerder meteen starten met verwerken!

Hoe moet je klasseren?

Klasseren is zowel een papieren aangelegenheid als een digitaal gebeuren, maar het ene hoeft niet af te wijken van het andere. Beter nog, hoe meer beide klassementen op elkaar afgestemd zijn, hoe gemakkelijker klasseren wordt en hoe minder je erover moet nadenken. Hou je privé en professioneel klassement gescheiden.

Hoe lang moet je belastingaangiftes bewaren?

Hoe lang moet ik mijn financiële administratie bewaren voor de Belastingdienst? Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt wel een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.