Wat heeft de oceaan ons te bieden?
De oceaan herbergt niet alleen een rijke en prachtige biodiversiteit, maar absorbeert ook broeikasgassen en zorgt voor de helft van de zuurstof die we inademen. Dit inspirerende en ontspannende waterlichaam zorgt voor voedsel, hernieuwbare energie en moleculen voor farmaceutisch gebruik, nuttig voor veel sectoren.
Wat voor dieren leven er in de oceaan?
Er zijn extreem giftige vissen, vissen die wel 3 meter in de lucht kunnen springen, sommige hebben ingebouwde glow-in-the-dark en eentje legt 300.000.000 eitjes per keer. Maar er leeft nog veel meer in de zee en rivieren: zeenaaktslakken, walvissen, krabben, kreeften, plankton, kokerwormen…
Hoe kunnen we de oceaan redden?
Met een netwerk van beschermde zeegebieden kunnen we onderwaternatuur herstellen en beschermen. Het koraal en alle dieren onder water krijgen rust.
Hoe gaan dieren dood aan plastic soep?
De gevolgen van plastic soep De plastic soep is gevaarlijk voor al het leven in zee. Dieren eten plastic op of raken erin verstrikt. Dit resulteert in verwondingen of zelfs de dood. Jaarlijks gaan een miljoen zeevogels, 100.000 zeezoogdieren, zeeschildpadden en een ontelbaar aantal vissen dood door plastic afval [1].
Waar bestaat de oceaan uit?
De oceaan bevat circa 1,35 miljard kubieke kilometer zeewater – oftewel 97 procent van de totale watervoorraad op aarde. Zeewater bevat ongeveer 3,45 procent zouten, en verder sporen van alle chemische elementen op aarde. De oceanen absorberen de warmte van de zon en geven die weer af aan de atmosfeer.
Waarom beweegt water?
De beweging van al dat water is terug te voeren op de aantrekkingskracht van de maan en in mindere mate van de zon op aarde. Meren zijn afzonderlijke (afgeschermde) watergebieden waarop dat verschijnsel weinig of geen invloed heeft, hetgeen niet wil zeggen dat dat rustige waters zijn.