Inhoudsopgave
Kunnen we de zonsverduistering zien?
Op donderdag 10 juni 2021 kunnen we een gedeeltelijke zonsverduistering zien boven de Benelux. Interessant weetje: de volgende gedeeltelijke zonsverduistering staat gepland op 25 oktober 2022 wanneer de zon voor 22% wordt bedekt. De meest interessante eclips zal voor 2026 zijn wanneer de zon voor ruim 90% wordt bedekt.
Hoe vaak is er een bloedmaan?
Een bloedmaan komt gemiddeld één keer per jaar voor. De kleur van de bloedmaan is afhankelijk van de hoeveelheid stof, wolken en gassen dat zich in de atmosfeer bevindt. Wanneer de lucht meer troebel is, kan het zorgen voor een donkerbruin, oranje of zelfs gele maan.
Hoe ontstaat er een zonsverduistering?
Tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en de zon, waardoor een deel van de zon verduisterd wordt. Doordat de maan in de weg staat, bereikt dus niet het volledige licht van de zon onze aarde. De zon is dus gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan.
Wat heeft de maan invloed op de aarde?
De maan heeft invloed op de aarde, zoals het uitoefenen van de getijden eb en vloed in de oceanen en houdt het klimaat stabiel. De maan is de enige andere wereld in ons zonnestelsel waar de mens ooit voet op heeft gezet. De maan is naar schatting 5 miljard jaar oud, heeft grote kraters en is bedekt met een laagje stof.
Welke maan verschijnt bij zonsondergang boven de horizon?
De maan verschijnt bij zonsondergang boven de horizon en blijft tot bij haar ondergang bij zonsopkomst als een volledig belichte cirkel zichtbaar: volle maan. In de tussenliggende standen is de richting aarde-maan loodrecht op de richting aarde-zon. Van de belichte maan is slechts de helft van op de aarde als een halve cirkel zichtbaar.
Wat is de stand van de maan?
Bij oppositie of stand maan – aarde – zon is het belichte deel van de maan naar de aarde gekeerd. De maan verschijnt bij zonsondergang boven de horizon en blijft tot bij haar ondergang bij zonsopkomst als een volledig belichte cirkel zichtbaar: volle maan .