Wat is het branden van de mond?

Wat is het branden van de mond?

Het branden is dagelijks aanwezig en wordt in de loop van de dag vaak erger. Het lijkt op typische neuropathische pijn, en zo behandelen wij het ook. Vaak denken patiƫnten dat mondbranden een symptoom van kanker is, maar dat is het niet. [ 1][ 2] In het Engels wordt gesproken van het Burning mouth syndrome. [ 3]

Waarom hebben mensen lijden aan mondbranden?

Mensen die lijden aan mondbranden hebben voornamelijk last van een aanhoudend pijnlijk of branderig gevoel in de mondholte en op de tong. Sommige mensen ervaren dit vervelende gevoel alleen op de tong. Het brandende of pijnlijke gevoel kan echter ook aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte of in de keel voorkomen.

Wat zijn de klachten van mond en tongbranden?

Het brandende of pijnlijke gevoel kan echter ook aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte of in de keel voorkomen. Mond- en tongbranden komen altijd aan beide zijden van de mond of tong voor. De klachten worden gedurende de dag meestal erger en vooral in de avond is de pijn soms onhoudbaar. Ook jeuk, een irritante kriebel en steken in de

Wat is branderigheid in de mond of op de tong?

Een branderig of prikkend gevoel in de mond of op de tong is erg vervelend. Het is een klacht die veel voorkomt, vooral bij vrouwen van 40 jaar of ouder. De aandoening wordt mond- of tongbranden genoemd. Soms is een onderliggende ziekte de oorzaak van het aanhoudende brandende of pijnlijke gevoel.

Wat zijn de oorzaken van mondbranden?

Mogelijke oorzaken mondbranden: Een mondslijmvliesaandoening, bijvoorbeeld een ontsteking. Dit kan veroorzaakt worden door een virus, een bacterie of door de schimmel Candida. Een slecht passend kunstgebit of gebitsprothese of, in zeer zeldzame gevallen, een allergie voor een gebitsprothese of vulling.

Hoe voorkom je brandende mond syndroom?

Er is geen manier bekend om het brandende mond syndroom te voorkomen. Maar door tabak, zuur voedsel, pittig voedsel en koolzuurhoudende dranken en overmatige stress te vermijden, kun je mogelijk het ongemak van het brandende mond syndroom verminderen of voorkomen dat de klachten verergeren.