Inhoudsopgave
- 1 Hoe werkt de Archimedeskracht?
- 2 Waarom is een voorwerp in water lichter dan in lucht?
- 3 Hoe werkt drijfvermogen?
- 4 Welke krachten spelen in water een rol?
- 5 Wat drijft er op het water?
- 6 Hoe werkt de opwaartse kracht?
- 7 Wat is de verplaatste vloeistof?
- 8 Waarom stijgen luchtbellen in water?
- 9 Hoe werkt drijfkracht?
- 10 Hoe bereken je volume verplaatste vloeistof?
- 11 Wat was de wet van Archimedes?
Hoe werkt de Archimedeskracht?
De wet van Archimedes stelt dat de Archimedeskracht gelijk is aan de zwaartekracht op de verplaatste vloeistof. Met de Archimedeskracht wordt de opwaartse stuwkracht, die een voorwerp in een vloeistof ondervindt, bedoeld. Een zwaar voorwerp zal dieper in het water drijven dan een licht voorwerp.
Waarom is een voorwerp in water lichter dan in lucht?
Het water duwt je omhoog Hierdoor word je hard en snel naar beneden getrokken, want lucht gaat makkelijk voor jou opzij. Als je in het water bent, gaat het een stuk moeilijker. De zwaartekracht trekt je naar beneden, maar het water ‘duwt’ terug. Hierdoor voel je je lichter.
Hoe Archimedeskracht berekenen?
We weten dat de archimedes kracht = Rho*g*V. Maar wat stellen die symbolen voor? Wel, Rho is de dichtheid, maar niet de dichtheid van het voorwerp, wel de dichtheid van het gas of de vloeistof waarin het voorwerp zicht bevindt. g is de valversnelling (9.81m/s²).
Hoe werkt drijfvermogen?
-Ten eerste: De wet van Archimedes bepaald het drijfvermogen aan de hand van o.a. verplaatst water. Als deze buis stijgt (omhoog gaat) verplaatst het geen water omdat er geen ruimte onder het object vrijkomt waar water naartoe verplaatst kan worden (water kan geen grip krijgen op het object).
Welke krachten spelen in water een rol?
Als een voorwerp zweeft (in water) is deze opwaartse Archimedeskracht precies gelijk aan de neerwaartse zwaartekracht. Zinken (bv een steen) komt doordat de zwaartekracht groter is dan de Archimedeskracht. Drijven (zoals een bal op water) als het precies omgekeerd is.
Wat is je gewicht in water?
Jammer dat je wat laat bent, anders was het de wet van Grosfeld geweest (als je het antwoord had gevonden) Dit houdt de wet van Archimedes in: Een lichaam dat in het water (een vloeistof) is, wordt als het ware omhoog geduwd door het gewicht van het water. Hierdoor lijkt het alsof je lichter weegt.
Wat drijft er op het water?
Zout water Of iets blijft drijven of zinkt in water hangt af van hoe zwaar het is, maar ook van hoe zwaar het water is. Als iets lichter is dan water dan drijft het, als iets zwaarder is dan water zinkt het.
Hoe werkt de opwaartse kracht?
De opwaartse kracht is de kracht tegenovergesteld aan de zwaartekracht op objecten in een vloeistof. Wanneer een object in een vloeistof wordt geplaatst, duwt het gewicht van het object naar beneden op de vloeistof (vloeistof of gas) terwijl een opwaartse kracht omhoog duwt tegen het object, tegen de zwaartekracht in.
Welke factoren beinvloeden de Archimedeskracht?
Groote van het vat; diepte van het voorwerp in het water; gewicht van het voorwerp.
Wat is de verplaatste vloeistof?
Met de “verplaatste vloeistof” of het “verplaatste gas” wordt bedoeld de vloeistof of het gas dat daar aanwezig zou kunnen zijn als het lichaam er niet was.
Waarom stijgen luchtbellen in water?
De luchtbellen gaan in het water omhoog, want een liter lucht is lichter dan een liter water (lucht heeft een kleinere dichtheid dan water). Bovenaan in het water mengt de lucht uit de bel met de lucht boven het water. Daardoor verdwijnen de luchtbellen als je stopt met blazen.
De wet van Archimedes luidt: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas. Deze opwaartse kracht wordt de archimedeskracht genoemd.
Hoe oud is de wet van Archimedes?
Archimedes | |
---|---|
Geboren | Syracuse, 287 v.Chr. |
Overleden | Syracuse, 212 v.Chr. |
Beroep | Wiskundige, natuurkundige, ingenieur, uitvinder en sterrenkundige |
Bekend van | Wet van Archimedes, Schroef van Archimedes, hydrostatica, statica |
Hoe werkt drijfkracht?
Die opwaartse druk noemen we drijfkracht en daar maken boten ook gebruik van. Een zware boot zinkt als zijn gewicht niet voldoende verdeeld is, want dan kan het water niet hard genoeg terug duwen. Maar als diezelfde last over voldoende oppervlakte verdeeld is, blijft hij drijven.
Hoe bereken je volume verplaatste vloeistof?
In het algemeen kan deze opwaartse kracht worden berekend met de vergelijking Fb = Vs × D × g, waarbij Fb de opwaartse kracht is, Vs het volume van het ondergedompelde deel van het object, D de dichtheid van de vloeistof waar het object in is ondergedompeld en g de zwaartekracht.
Wie ontdekte opwaartse kracht?
Ieder voorwerp, geheel of gedeeltelijk ondergedompeld in een vloeistof, ondervindt een opwaartse kracht die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. Deze wet werd (in iets andere bewoordingen) rond 250 v. Chr. geformuleerd door Archimedes van Syracuse.
Wat was de wet van Archimedes?
https://www.youtube.com/watch?v=vx5QnGW0wF4