Waarom gebruik je inhoudsanalyse?
Waarvoor wordt een inhoudsanalyse gebruikt? Onderzoekers gebruiken inhoudsanalyses om meer te weten te komen over het doel, de boodschap en het effect van communicatie. Ze willen ook vaak conclusies trekken over de maker van de tekst en het (beoogde) publiek.
Wat is een kwantitatieve inhoudsanalyse?
Numerieke analyse van de inhoud van bestaande informatie (brieven, artikelen, tv- en radioprogramma’s).
Wat is een Documentanalyse?
Een analysetechniek, waarbij een expert documenten onderzoekt en interpreteert met betrekking tot een bepaald onderwerp van onderzoek.
Wat voor onderzoeksmethoden zijn er?
De belangrijkste onderzoeksmethoden
- Enquête (kwantitatief) Marktonderzoek doe je vaak via een enquête – deze methode is geschikt om een grote groep mensen te ondervragen.
- Interview (kwalitatief)
- Observatie (kwalitatief)
- Experiment (kwantitatief)
Wat is Dataverzamelingstechniek?
Bij kwantitatieve methoden verzamelt de onderzoeker voornamelijk cijfermatige gegevens en deze worden met statistische technieken geanalyseerd. Hiertegenover staan de kwalitatieve methoden, dit zijn meestal onderzoekstechnieken die ‘zachtere’ gegevens opleveren waarbij de beleving van respondenten centraal staat.
Wat is een onderzoeksstroming?
Stromingen die we onderscheiden op het gebied van onderzoek doen, zijn de empirisch-analytische stroming, de interpretatieve stroming en kritisch-emancipatorisch. Bij iedere stroming past een bepaalde onderzoeksmethode. De onderzoeksmethoden en stromingen worden nader toegelicht.
Wat is toegepast onderzoek?
Bij toegepast onderzoek doe je onderzoek voor de praktijk. Uit het onderzoek komen conclusies en aanbevelingen naar voren die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Het is ook mogelijk dat met het onderzoek bepaalde producten of methoden worden ontworpen die in de praktijk kunnen worden toegepast.
Wat is descriptief onderzoek?
Descriptief onderzoek is vaak kwantitatief van aard en heeft meestal specifieke onderzoeksvragen. Dit laatste suggereert dat er al enige voorkennis is over het onderwerp, bijvoorbeeld in de vorm van eerdere onderzoeken naar het onderwerp.