Hoe werken NK-cellen?

Hoe werken NK-cellen?

Natural Killer cellen (NK-cellen) worden zo genoemd omdat zij in ons lichaam een natuurlijke afweeractiviteit hebben tegen kankercellen, maar ook tegen cellen die met virussen besmet zijn. Ze werken samen met andere afweercellen (andere witte bloedcellen) om ons lichaam vrij te houden van virussen en kankercellen.

Hoe worden NK-cellen geactiveerd?

1 NK-cellen zijn als onderdeel van ons aangeboren immuunsysteem actief betrokken in tumorsurveillance en het voorkomen van tumormetastasen. Ze worden geactiveerd door cytokines en een balans in stimulatie van activerende en remmende receptoren op de buitenzijde van de NK-cel.

Waar zorgen cytotoxische T-cellen voor?

Een cytotoxische T-cel, ook wel TC, CTL, CD8+ of killer T cell, behoort tot de subgroep van T-lymfocyten (een type witte bloedcel) en is in staat de dood in gang te zetten van geïnfecteerde somatische cellen of tumorcellen. TC zorgt ervoor dat virussen of andere pathogenen worden gedood of onschadelijk worden gemaakt.

Hoe krijg ik lymfocyten omhoog?

Verhoogd. Een verhoogde hoeveelheid lymfocyten (lymfocytose) is meestal het gevolg van een infectie met een virus en soms een bacterie. Bij bepaalde soorten bloedkanker (leukemie) kunnen de lymfocytenwaarden zijn verhoogd, vooral bij oudere mensen.

Waar worden NK-cellen gemaakt?

Indeling van afweercellen NK-cellen behoren dus niet tot B-lymfocyten of T-lymfocyten, maar vormen een aparte soort. NK-cellen differentiëren van de lymfoïde voorlopercellen in het beenmerg die weer op hun beurt afkomstig zijn van de hematopoïetische stamcellen.

Hoe werkt specifieke afweer?

De specifieke afweer maakt gebruik van lymfocyten. Lymfocyten zijn specifiek door de receptoren (ontvangers van prikkels) die ze op de buitenkant van de cel (celmembraan) hebben. Deze receptoren passen alleen op een specifiek eiwit op de wand van een ziekteverwekker (het antigeen).

Hoe doden cytotoxische T-cellen?

Tc-cellen (Cytotoxische T-cellen) doden pathogenen die zich in de cel verstopt hebben en andere lichaamsvreemde cellen door cellyse. Het “lekschieten” van de cel waardoor deze sterft. TH-cellen (T-helpercellen) zijn lymfocyten die het immuunsysteem activeren.