Hoe oud kan een vlier worden?

Hoe oud kan een vlier worden?

Vlierstruiken kunnen enige tientallen jaren oud worden en oudere takken en stammen krijgen een doffe grijze tot lichtbruine kleur met een sterk gegroefde schors en het hout is hard en wit van kleur. De aan de takken en twijgen tegenover elkaar staande bladeren zijn oneven geveerd.

Hoe vlier vermeerderen?

Je kunt een vlier overal kopen maar zelf stekken van een bestaande struik is heel eenvoudig. Het is net als een wilg, je steekt een tweejarige tak, twee bladparen diep in de grond en zorgt 6 weken voor voldoende vocht. Een vlier mag je maar hoef je niet te snoeien. Je kunt ze elk jaar tot 20 cm boven de grond afzetten.

Is gewone vlier eetbaar?

De vlier (Sambucus nigra) is een struik van 3 tot 10 meter hoog. Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren in de winter, de bloesem in de lente en tenslotte de rijpe bessen in de herfst. Andere delen van de plant zijn licht giftig. Voor de bessen geldt dat die eerst gekookt moeten worden.

Kun je alle vlierbessen eten?

De Vlier is een struik en groeit overal in Nederland en heel Europa. Je herkent de bessen van de vlier, de vlierbessen aan de prachtige trossen met kleine blauwe besjes. Wanneer de vlierbessen rijp zijn, zijn deze heerlijk om te eten en ook erg gezond.

Hoe snel groeit een Vlierstruik?

Vlier wordt al snel een grote struik of boom. Hij groeit tot wel 1,2 m per jaar.

Hoe Vlierstruik snoeien?

Het snoeien van een gewone vlier is heel eenvoudig. Knip tussen begin en eind maart met een takkenschaar de takken ongeveer twee centimeter schuin boven een knop af. Doe dit met alle takken die je wilt verwijderen.

Kun je rauwe vlierbessen eten?

Naast de vlierbloesem kun je ook de bessen eten. Heel gezond, maar pas op: je moet geen rauwe (en onrijpe) bessen eten, want daar zit teveel cyanide in en dat kan giftig werken. Je kan het beste de rijpe besjes koken zodat de cyanide verdwijnt.