Hoe kan je de Eclipse zien?

Hoe kan je de Eclipse zien?

Met een verrekijker de eclips bekijken kan alleen als je voor het objectief (de zijde die níet tegen je ogen zit) een speciaal zonnefilter zet. Zonder bescherming naar de zon kijken is een slecht plan, evenals het gebruik van een beroet glaasje, lasbril, cd en vergelijkbare zaken.

Hoe vaak zie je een zonsverduistering?

Meestal zijn op aarde twee zonsverduisteringen per jaar te zien, soms drie of vier. Vijf zonsverduisteringen in één jaar is mogelijk, maar erg zeldzaam.

Waar vind ik een eclipsbril?

Eclipsbrillen zijn onmisbaar bij het kijken naar de zon. Uiteraard kan u op Volkssterrenwacht Mira terecht om veilige eclipsbrilletjes te kopen. U kan de eclipsbrilletjes ter plaatse afhalen of we kunnen ze ook naar u toesturen.

Hoe werkt eclipsbril?

Zo’n eclipsbrilletje is een kartonnen brilletje, waar een speciale zonnefilterfolie in is aangebracht. Het is belangrijk alleen brillen te gebruiken die speciaal voor de zon zijn ontwikkeld. Andere soorten brilletjes kunnen onzichtbare, schadelijke straling doorlaten (UV en infrarood).

Waarom eclipsbril?

Het is belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen zich bewust zijn van de gevaren en dat ze een eclipsbril gebruiken. Het onbeschermd blootstellen van de ogen aan de straling uit het zonlicht beschadigt de ogen en kan op latere leeftijd zelfs oogaandoeningen veroorzaken.

Kun je ook de zon mee bekijken?

Het is belangrijk alleen brilletjes te gebruiken die speciaal voor de Zon zijn ontwikkeld. Andere soorten brilletjes kunnen onzichtbare, schadelijke straling doorlaten (UV en infrarood). Ook kun je deze brilletjes alleen met het (verder) blote oog gebruiken, niet met een kijker!

Welke tijd zonsverduistering?

Zonsverduisteringen zichtbaar vanuit Nederland, gegevens voor Amsterdam

Datum tijd UT (zie boven) Afstand (graad)
20-03-2015 09.30 0.1
10-06-2021 10.10 0.4
25-10-2022 09.50 0.4
29-03-2025 11.10 0.4

Waarom mag je niet in een Eclipse kijken?

1. Waarom is het gevaarlijk om tijdens een eclips richting de zon te kijken? Recht in de zon kijken tijdens een eclips kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat je dat niet voelt: het netvlies heeft namelijk geen pijngevoelige zenuwen.