Welke gegevens staan er in elk geval op een vrachtbrief?

Welke gegevens staan er in elk geval op een vrachtbrief?

De verplichte gegevens zijn: a. de naam en het adres van de afzender; b. de naam en het adres van de vervoerder; c. de naam en het adres van de geadresseerde; d. de gebruikelijke aanduiding van de aard van de goederen; e. het brutogewicht of de op andere wijze aangegeven hoeveelheid van de goederen.

Wie moet een vrachtbrief maken?

De AVC 2002 stelt duidelijk dat de afzender (opdrachtgever) de vrachtbrief moet opmaken. Deze moet ervoor zorgen dat de goederen op de afgesproken plaats, tijd en wijze aan de vervoerder worden geleverd. De vrachtbrief en eventueel andere documenten moeten daarbij zijn gevoegd.

Wat controleer je met een vrachtbrief?

De vervoerder neemt de goederen in ontvangst en tekent de vrachtbrief af. Met de vrachtbrief kan de opdrachtgever aantonen dat hij de goederen aan de vervoerder heeft geleverd. De leveringsafspraak tussen koper en verkoper op basis van de Incoterms 2010 kan de opdrachtgever daartoe verplichten.

Welke gegevens moeten op een vervoersdocument staan?

Het vervoersdocument bevat ten minste de volgende aanduidingen voor elke gevaarlijke stof die vervoerd wordt:

  • het UN-nummer, voorafgegaan door de letters UN.
  • de juiste vervoersnaam van de stof of het voorwerp, indien van toepassing aangevuld met de technische benaming (tussen haakjes)

Is een vrachtbrief verplicht?

Voor beroepsvervoerders is het wettelijk verplicht dat tijdens het vervoer een vrachtbrief aanwezig is bij de lading. Ook de CMR en de Algemene Vervoercondities 2002 (AVC 2002) stellen dit verplicht. Maar ook zonder deze voorschriften hebben de vervoerder en zijn opdrachtgever belang bij een vrachtbrief.

Wie voorziet CMR?

Op basis van de CMR heeft de International Road Union (IRU) een standaard CMR-vrachtbrief ontwikkeld. In Nederland wordt deze vrachtbrief uitgegeven door de Stichting Vervoeradres. De CMR-vrachtbrief is opgesteld in drie talen.

Welke documenten gebruik je bij het controleren van de goederen?

Etikettering, consolidatie en adressering van goederen Het order- of bestelnummer. De leveringsbon of vrachtbrief. Het resultaat van de kwaliteitscontrole. De beschrijving van de karakteristieken van de ontvangen goederen en de hoeveelheden.

Welke vervoersdocumenten zijn er?

Een vervoersdocument bewijst wie, wanneer, welke hoeveelheid aan producten heeft afgeleverd….In dit artikel lees je meer over de diverse documenten en krijg je praktische tips.

  • CMR of vrachtbrief.
  • Bill of Lading (B/L) of connossement.
  • CIM.
  • Air Waybill (AWB)
  • FIATA-document.

Welke transportdocumenten zijn er?

Standaard heb je voor iedere exportzending een factuur, paklijst en een transportdocument nodig:

  • een bill of lading bij vervoer over water;
  • een airway bill of lading bij vervoer via de lucht;
  • een CMR-vrachtbrief bij vervoer over de weg en;
  • een CIM-vrachtbrief bij vervoer per spoor.