Wat houdt een personeelsvereniging in?

Wat houdt een personeelsvereniging in?

Een personeelsvereniging is een bijzonder soort vereniging. De vereniging heeft tot doel (oud) personeel van een organisatie te verenigen. Zij bevordert het gezamenlijke gevoel, alsook het saamhorigheidsgevoel van de werknemers.

Is personeelsvereniging verplicht?

U bent wettelijk verplicht om uw personeel inspraak te geven als u meer dan 10 werknemers in dienst heeft. Deze vorm van medezeggenschap verloopt via een personeelsvertegenwoordiging of de ondernemingsraad (OR).

Is een vereniging een werkgever?

Dan moet wel sprake zijn van een gezagsverhouding, een salaris en het verrichten van werkzaamheden in relatie tot dat salaris. De vereniging is dan werkgever en de bestuurder valt onder de werknemersverzekeringen. De bestuurder betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris.

Wat is verloop van personeel?

Personeelsverloop is de wisseling van medewerkers binnen een organisatie door (al dan niet gedwongen) vroegtijdig vertrek, ziekte en pensioen. Het begrip wordt uitgedrukt in het aantal medewerkers dat op jaarbasis je organisatie verlaat ten opzichte van het totale personeelsbestand.

Waarom een personeelsvereniging?

Personeelsvereniging Een personeelsvereniging is opgericht door de werknemers van een bedrijf. De personeelsvereniging heeft tot doel om de werknemers van het bedrijf te verenigen. De vereniging kan bijvoorbeeld personeelsfeestjes organiseren, cadeaus kopen voor bijzondere gebeurtenissen, en dergelijke.

Welke ondernemingen moeten een OR hebben?

50 werknemers of meer: OR Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben.

Wie is verantwoordelijk bij een vereniging?

Verenigingen en stichtingen met beperkte rechtsbevoegdheid Bestuursleden van stichtingen en verenigingen die zijn opgericht zonder een notariƫle akte zijn elk hoofdelijk aansprakelijk. Elk bestuurslid kan dus aansprakelijk gesteld worden voor het volledige bedrag aan schulden.

Wat is een normaal verloop?

Verloop of uitstroom wordt vaak uitgedrukt als het aantal medewerkers dat in een jaar vertrekt ten opzichte van het totale personeelsbestand. Amerikaans onderzoek laat zien dat voor bedrijven het gemiddelde verlooppercentage 17,8% is.

Wat is het verloop?

o. (1 het verlopen, het voorbijgaan; 2 het achteruitgaan; 3 gang en afloop; wijze, waarop zich iets toedraagt, of zich heeft toegedragen, proces, waarbij men bepaaldelijk wil aanduiden het op- en neergaan, b.v. bij een ziekte): 1. na verloop van tijd; 2.