Inhoudsopgave
Kunnen grootouders voogdij krijgen?
Grootouders kunnen wel de voogdij hebben over hun kleinkinderen. Ook andere familieleden kunnen de voogdij hebben over hun neefjes en nichtjes. Een voogd wordt benoemd als beide ouders of de alleenstaande ouder zijn/is overleden. De wetgever spreekt geen voorkeur uit over wie voor de voogdij in aanmerking komt.
Kan mijn nieuwe partner gezag krijgen over mijn kind?
Bent u getrouwd met uw partner of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt u door de erkenning ook automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Als u niet getrouwd bent met uw partner of geen geregistreerd partnerschap hebt, kunt u na de erkenning samen het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter.
Wie krijgt voogdij?
Gezamenlijk gezag (ouder en niet-ouder): de partner Overlijdt uw partner (niet-ouder)? Dan oefent u automatisch als ouder alleen het gezag uit. Overlijdt u zelf? Dan krijgt uw partner automatisch de voogdij.
Wat is volledige voogdij?
Als een kind niet onder gezag van 1 of 2 ouders staat, dan komt het onder voogdij. Bijvoorbeeld bij overlijden van de ouders. De voogd neemt dan het gezag over het kind op zich. De voogd is verplicht ervoor te zorgen dat het kind wordt verzorgd en opgevoed.
Kan ik voogd worden van mijn kleinkind?
Ouders kunnen u bij testament aanwijzen als voogd. Of in het gezagsregister laten registreren dat u na hun overlijden het gezag over hun kind krijgt. Ook een rechter kan u als voogd aanwijzen.
Hebben grootouders het recht om hun kleinkind te zien?
Geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen Voor grootouders bestaat geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Grootouders kunnen echter wel zelf naar de rechter stappen en vragen om een omgangsregeling met de kleinkinderen op te leggen.
Hoe oud moet je zijn om voogd te worden?
Mag niet lijden aan een geestelijke ziekte of onder curatele staan. Moet ouder zijn dan 18 jaar. Moet het eens zijn met de benoeming als voogd. Let wel: de voogd hoeft geen toestemming te geven voor de aanwijzing in het gezagsregister of testament.
Hebben stiefkinderen dezelfde rechten als kinderen?
In het testament kan de erflater het stiefkind betrekken in de wettelijke verdeling. Het stiefkind heeft dan dezelfde positie als de “eigen” kinderen. Ook kan de erflater het stiefkind als erfgenaam benoemen, zonder de wettelijke verdeling van toepassing te verklaren.
Waar hebben stiefkinderen recht op?
Waar heb je nu precies recht op? Het erfrecht stiefkinderen bepaalt dat jij recht hebt op het deel van de erfenis van je moeder. Dit deel zou vrijkomen bij het overlijden van je vader. Je stiefmoeder heeft hier als nieuwe partner van je vader geen vruchtgebruik over.