Hoeveel geld wordt er witgewassen?

Hoeveel geld wordt er witgewassen?

Jaarlijks wordt naar schatting circa €13 miljard aan crimineel geld witgewassen in Nederland. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2020 van de 10 Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC).

Hoe kan je geld witwassen?

De eerste stap is ‘plaatsing’: het geld op een rekening zien te krijgen. Daarna komt de versluieringsfase: je stuurt het geld heen en weer tot niemand meer precies begrijpt waar het vandaan komt. En tot slot moet je ervoor zorgen dat het geld weer op jouw rekening komt te staan, op een manier die compleet legaal lijkt.

Wat zijn de gevolgen van witwassen?

Wat wel bekend is, zijn de maximumstraffen. Op opzettelijk witwassen staat maximaal 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie (78.000 euro). Op schuldwitwassen staat een maximumstraf van 1 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie.

Hoeveel wordt er in Nederland witgewassen?

Jaarlijks wordt in Nederland circa 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Het gaat om geld dat criminelen hebben verkregen uit misdaad, bijvoorbeeld drugshandel of oplichting. De Belastingdienst of justitie controleert hoe zij aan dit geld komen.

Wie controleert witwassen?

Het toezicht van de AFM met betrekking tot de Wwft is gericht op het bewaken en bevorderen van de integere bedrijfsvoering en het voorkomen dat ondernemingen bewust of onbewust betrokken raken bij het witwassen van geld.

Wat is Schuldwitwassen?

Iemand die zich schuldig maakt aan schuldwitwassen, heeft opzettelijk een voorwerp verworven (of één van de andere handelingen) maar niet geweten dat het voorwerp uit enig misdrijf afkomstig was.

Hoe bestrijden banken witwassen?

De strijd tegen witwassen zou gebaat zijn met meer mogelijkheden rond informatie- uitwisseling, niet alleen tussen financiële instellingen onderling, maar ook met andere publieke instanties.

Kan je zwart geld op de bank zetten?

Je mag €10.000 contant storten zonder dat je bank hier melding van maakt. Contant betalen in een winkel is verboden vanaf een bedrag van €3.000. Als je meer dan dit bedrag stort dan is je bank of de winkelier verplicht dit te melden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Hoe Bitcoin witwassen?

Indicatoren voor het witwassen van geld via cryptocurrency

  1. Inconsistente verklaringen over de bron van fondsen die zijn gebruikt voor transacties en de aankoop van crypto-activa;
  2. Een cliënt wordt aangetroffen op open source forums of andere sites die hem/haar direct of indirect in verband brengen met darknet markten.