Inhoudsopgave
Hoe Nash-evenwicht vinden?
Als elke speler een strategie heeft gekozen en geen enkele speler kan profiteren door zijn strategie te veranderen, terwijl de andere spelers dat ook niet doen, dan vormt de huidige verzameling van strategiekeuzes plus de bijbehorende uitbetalingen een Nash-evenwicht.
Hoe herken je een Gevangenendilemma?
De dominante strategie van B is hetzelfde als die van A. Als A kiest voor bekennen kan B het beste ook bekennen en als A kiest voor ontkennen kan B ook het beste bekennen. Als beide partijen hun dominante strategie volgen wordt de uitkomst (bekennen, bekennen). Hier krijgen A en B beide 4 jaar gevangenisstraf.
Wat is een evenwicht economie?
toestand van een economisch systeem als daarin geen verandering van grootheden zoals prijzen, produktie en werkgelegenheid kan optreden zonder verandering in de omstandigheden die als ‘data’ zijn te beschouwen. Een voorbeeld is het evenwicht van vraag en aanbod.
Hoe bepaal je de dominante strategie?
Een speler heeft een dominante strategie wanneer hij, ongeacht wat de ander doet, steeds kiest voor dezelfde actie. In dit geval hebben beide spelers een dominante strategie. Zij kiezen steeds voor actie 2.
Wat is meeliften economie?
Meelifter/freerider: Profiteren van de inspanningen van een ander. Dominante strategie: De voordeligste strategie ongeacht wat de andere persoon kiest.
Hoe herken je een dominante strategie?
Een speler heeft een dominante strategie wanneer hij, ongeacht wat de ander doet, steeds kiest voor dezelfde actie.
Is het Nash-evenwicht De dominante strategie?
Een dominante strategie is altijd een Nash-evenwicht, maar niet elk Nash-evenwicht is een dominante strategie. Het Nash-evenwicht is een ruimer begrip. Ook zonder dominantie strategieën kan er een Nash-evenwicht zijn. Evenwicht is een toestand waarin er geen neiging ontstaat om af te wijken.
Wat is een bindende afspraak?
Bindende afspraak: Beide partijen beloven zich er aan te houden.
Hoe werkt prisoners dilemma?
Het prisoner’s dilemma (in het Nederlands wel gevangenendilemma) is een gedachte-experiment uit de speltheorie dat laat zien waarom volledig rationele individuen die niet met elkaar kunnen communiceren misschien niet samenwerken, ook al lijkt het in hun belang te zijn om dat wel te doen.