Hoe bereken je de vergrotingsfactor van een cirkel?

Hoe bereken je de vergrotingsfactor van een cirkel?

Vuistregels

  1. Vergrotingsfactor2=Oppervlakte beeldOppervlakte origineel.
  2. Oppervlakte beeld=Oppervlakte model·Vergrotingsfactor2.
  3. Oppervlakte origineel=Oppervlakte beeldVergrotingsfactor2.

Hoe bereken je vergrotingsfactor oppervlakte?

Vergrotingsfactor bij oppervlakte en inhoud. Als een figuur vijf keer zo groot wordt, dan wordt de lengte vijf keer zo groot, de breedte vijf keer zo groot en de hoogte vijf keer zo groot. De oppervlakte wordt dan dus vijf keer vijf keer zo groot. De inhoud wordt dan dus vijf keer vijf keer vijf keer zo groot.

Hoe bereken je de diameter van een cirkel?

– Bereken eerst de diameter, dat is 2x de straal, dus de diameter is 32 meter (diameter = 2*r). – Gebruik formule: omtrek cirkel = diameter x π – Invullen levert: omtrek cirkel = 32 x π => 100,52 meter. Voorbeeld 2:

Wat is De oppervlakte van een cirkel?

Om de oppervlakte (en omtrek) van een cirkel te berekenen, maken we dus gebruik van het getal π (pi). Pi is afgerond 3,14. Pi is het aantal keren dat de diameter op de rand past.

Hoe berekenen we de omtrek van een cirkel?

Om de omtrek van een cirkel te berekenen, maken we dus gebruik van het getal π (Pi). Aangezien de diameter gelijk is aan 2x de straal kunnen we ook zeggen: Omtrek cirkel = 2 x r x π = 2πr.

Wat is de straal van een cirkel?

De straal r is dus 1/2 * 12,4 = 6,2meter. – Dus r = 6,2. – Gebruik de formule: oppervlakte cirkel = straal x straal x π. – Invullen levert: oppervlakte cirkel = 6,2 * 6,2 * π => 120,76 m 2.

Hoe reken je met de factor?

Alle afmetingen worden met hetzelfde getal vermenigvuldigd. Dit getal heet de factor. Is de factor een getal groter dan 1, dan wordt de figuur groter. Is de factor een getal tussen de 0 en de 1, dan wordt de figuur kleiner.

Wat betekent 1 op 500?

Bereken voor 1 cm op de kaart de werkelijke afstand in cm. 1 cm op de kaart is 20 : 4 = 5 km in werkelijkheid. En zo is 5 km = 5 000 m = 500 000 cm in het echt. Dus de schaal is 1 : 500 000.