Wie tekende met Sadat en Carter de Camp David akkoord van 1978?

Wie tekende met Sadat en Carter de Camp David akkoord van 1978?

Op 17 september 1978 sloten de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin de Akkoorden van Camp David. Dat was een triomf voor de bemiddelaar: de Amerikaanse president Jimmy Carter. Vrede is er in het Midden-Oosten nog lang niet, maar het was een eerste stap.

Hoe komt het dat het akkoord van Camp David toch een mislukking werd?

Afwijzing in de Verenigde Naties. Enkele maanden na de ondertekening werd in de Verenigde Naties een resolutie aangenomen, waarin het deel van de Camp David-akkoorden over de Palestijnen werd afgewezen en ongeldig verklaard, omdat deze buiten de VN en de PLO om waren afgesloten.

Welke partijen sluiten de Oslo akkoorden?

De Oslo-akkoorden (“Oslo Accords”) zijn een tweetal overeenkomsten tussen de PLO en Israël die tot doel hadden de eerste aanzet te zijn om het Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen door de oprichting van Palestijns zelfbestuur onder een Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Wat betekent Palestijnse Autoriteit?

De Palestijnse Autoriteit (PA) of Palestijnse Nationale Autoriteit (PNA) (Arabisch: السلطة الوطنية الفلسطينية, as-Sulṭa al-Waṭaniyya al-Filasṭiniyya) vormt het bestuur van de Palestijnse gebieden. Begin januari 2013 veranderde de Palestijnse Autoriteit haar naam in de Staat Palestina.

Wat betekent het woord intifada?

Betekenis van intifada Intifada (انتفاضة) is een Arabisch woord dat ‘afschudden’, ‘opschudding’ betekent.

Wat betekent derde intifada?

Intifada (Arabisch انتفاضة intifāḍah, letterlijk “afschudden”) is een Arabisch woord, bekend vanwege de opstanden in de Palestijnse gebieden tegen de Israëlische bezetting. Deze term werd ook gebruikt in Libanon en in Irak.

Wie of wat is Hamas?

Hamas (Arabisch: حماس, een Arabisch acroniem voor حركة المقاومة الاسلامية Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah letterlijk Islamitische Verzetsbeweging) is een Palestijnse islamitische politieke en in de Europese Unie als terroristisch beschouwde beweging die zegt ernaar te streven “Palestina te bevrijden van de …