Wie strooit welke wegen?
Onze gladheidcoördinatoren, die het strooibesluit nemen, zijn hier speciaal voor opgeleid. Om goed te kunnen inschatten of strooien nodig is, maken ze gebruik van een zogenaamd gladheidmeldsysteem. Dit is een netwerk van sensoren in het wegdek en meetpunten langs de weg.
Waarom strooien we zout op de wegen in de winter?
Door preventief te strooien ontstaat er zodra het gaat sneeuwen vrijwel direct pekel. Regen en sneeuw krijgen zo minder kans om ijs en gladheid te veroorzaken, want het bevriest bij een veel lagere temperatuur. Bij preventief strooien is ook veel minder zout nodig om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden.
Wat doet strooizout met het milieu?
Strooizout in grondwater zou de groei van bomen en planten en de ontwikkeling van blad hinderen. In de herfst verliezen bomen daardoor eerder hun blad. Het effect van strooizout op langere termijn is mede afhankelijk van het weer in het voorjaar. Veel regen verdunt het zout snel, wat de schade beperkt.
Waarom zout ipv zand strooien?
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Is er al gestrooid vandaag?
De afgelopen dag, gemeten vanaf 20:00 uur gisteravond, is er in totaal 1.276.646 kilogram zout gestrooid. Dat is overigens alleen op de wegen die Rijkswaterstaat in beheer heeft, alle A-wegen en een aantal N-wegen dus. De wagens van Rijkswaterstaat hebben op moment van schrijven 29.200 kilometer gereden.
Waarom zout strooien op de weg?
Strooiwagens strooien zout op de wegen om gladheid tegen te gaan. Strooizout bestaat uit natriumchloride (NaCl). Dit wordt ook wel keukenzout genoemd, omdat men dit als smaakversterker gebruikt. Strooizout zorgt ervoor dat het vriespunt enkele graden omlaag gaat.
Welk zand tegen gladheid?
Concrete voorbeelden zijn strooien met zand en grint, sproeien met pekel en het strooien van fijne as. Zo zijn zand en grint geen dooimiddel zoals zout, maar kunnen eerder worden gezien als stroefheidsmiddel. Het zorgt ervoor dat je meer grip krijgt op gladheid.
Heeft preventief strooien zin?
Het is belangrijk preventief te strooien, dus nog vóór het glad wordt. Op die manier kan men een permanente veiligheid van de weg garanderen én houdt men het zoutverbruik in de hand.