Wie schreef de geloofsbelijdenis van Nicea?

Wie schreef de geloofsbelijdenis van Nicea?

De Geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel kwam tot stand in 381 op het Tweede Oecumenische Concilie. De tekst bevat aanvullingen, vooral betreffende de Heilige Geest, op de Geloofsbelijdenis van Nicea (325).

Waar gaat de belijdenis van Nicea over?

Wij belijden één doop tot vergeving van de zonden. Wij verwachten de opstanding van de doden en het leven van de komende eeuw.

Wat is Nicea?

Nicea of Nicaea (Grieks: Νίκαια Βιθυνίας, Níkaia Bithynías; Latijn: Nicaea), tegenwoordig İznik, was een oude Griekse stad in Klein-Azië. Het is onder meer bekend van het Eerste Concilie van Nicea, waarin het arianisme werd verworpen. De stad Nicea werd rond 310 v. Chr.

Wat is de letterlijke tekst van de geloofsbelijdenis?

Deze luidt: Ik doop u in de Naam van de Vader, en de Zoon, en de Heilige Geest. De voorloper van het apostolicum is naar alle waarschijnlijkheid een fusie van een trinitarische (doop)formule en een christelijke belijdenis.

Wat zijn de 12 artikelen?

De 12 artikelen van de geloofsbelijdenis

  • Ik geloof in God, de almachtige Vader,
  • En in Jezus Christus, zijn enige Zoon, onze Heer,
  • die ontvangen is van de heilige Geest,
  • die geleden heeft onder Pontius Pilatus,
  • de derde dag verrezen uit de doden;
  • die opgevaren is ten hemel,
  • vandaar zal Hij komen oordelen.

Hoe is de apostolische geloofsbelijdenis ontstaan?

Jezus was een schepping van God volgens deze stroming. Met het concilie van Nicea benadrukte men in de geloofsbelijdenis, die hieruit voortkwam, dat Jezus ‘één in wezen met de Vader’ is, geboren (uit de Vader) en dus ‘niet geschapen’.

Wat is de geloofsbelijdenis?

1. de belijdenis van het eigen geloof, ongeacht de gevolgen (martelaarschap); 2. de samenvatting van de voornaamste geloofswaarheden; zie ook apostolische geloofsbelijdenis.

Wat is de belijdenis?

belijdenis – Zelfstandignaamwoord 1. het afleggen van een verklaring om een bepaald geloof aan te hangen ♢ Bij de protestanten moet je bij de belijdenis zeggen dat je God gelooft en dat je bij de kerk wil horen.

Wat gelooft het Apostolisch Genootschap?

De ideologie van het genootschap is moeilijk uit te leggen. Het is van oorsprong een christelijk opwekkingsgenootschap, maar in de twintigste eeuw verandert de overtuiging in de Nederlandse tak van het gezelschap. Doorenspleet: “Vanaf 1946 was God niet meer ver in de hemel, maar zat hij in de mensen op aarde.