Inhoudsopgave
Wie moet jaarrekening openbaar maken?
Alle besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een financieel verslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze publicatieplicht is vastgelegd in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Wie legt de jaarrekening neer?
Wie stelt de jaarrekening op? De wet is duidelijk: elk jaar maken de bestuurders of zaakvoerders van een vennootschap een inventaris op, alsmede de jaarrekening. Het is dus niet de taak van de accountant of boekhouder. De jaarrekening moet daarna worden voorgelegd aan en goedgekeurd door de algemene vergadering.
Welke ondernemingen zijn verplicht een jaarrekening op te stellen?
Onder andere bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening en jaarverslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht. Zzp’ers hoeven dit niet. Wel moeten zij een jaarrekening maken voor hun administratie.
Is een jaarrekening openbaar?
De meeste bedrijven zijn verplicht om de jaarrekening en de bijbehorende stukken te publiceren en openbaar te maken. De wet noemt dit openbaar maken. Dit gebeurd door middel van het deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK) van een exemplaar van de jaarrekening, jaarverslag en overige gegevens.
Is jaarrekening BV openbaar?
De jaarrekening die je deponeert wordt in het Handelsregister opgenomen. Deze is dan openbaar: iedereen kan ‘m opvragen. De Kamer van Koophandel meldt via een publicatie dat je jaarrekening is gedeponeerd.
Wie moet er geen jaarrekening neerleggen?
Moeten geen jaarrekening neerleggen: natuurlijke personen die handelaar zijn. kleine vennootschappen waarvan de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn: vennootschappen onder firma, gewone commanditaire vennootschappen, coöperatieve vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid.
Hoeveel tijd om jaarrekening neer te leggen?
De jaarrekeningen moeten binnen de maand na datum van de voorlegging (en ten laatste zeven maanden na de afsluiting van het boekjaar) neergelegd worden. De vereffenaar mag de datum noteren waarop de jaarrekening werd voorgelegd aan de AV.
Kan je jaarrekening opvragen?
Jaarrekeningen zijn in het originele formaat, zoals deze door de ondernemer zijn gedeponeerd bij het Handelsregister, op te vragen. Je kunt zo’n jaarrekening opvragen als je een origineel overzicht van een onderneming wilt. Je ontvangt dan een kopie van het originele bestand.