Inhoudsopgave
Wie maakt regelgeving?
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.
Waar vind je de wetten?
Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid. Zowel de landelijke als de plaatselijke, bijvoorbeeld van uw eigen gemeente. In de wetgevingskalender vindt u informatie over wetten die eraan komen en de inwerkingtreding van nieuwe wetten.
Wat is het verschil tussen wet en regelgeving?
Reacties. Een wet is vaak verbonden aan een overheid of autoriteiten. Een regel is iets milder van aard en zal meer tussen ”gewone” mensen tot stand komen.
Hoe zoek je in een Wettenbundel?
Er zijn twee manieren om te zoeken in de wettenbundel. Er zijn verschillende registers in het wetboek opgenomen, die het zoeken vergemakkelijken. Allereerst kan men zoeken via het trefwoordenregister. Deze is achterin de bundel te vinden.
Waar kan ik beleidsstukken vinden?
Overheid.nl geeft u hier de mogelijkheid om te zoeken naar publicaties omtrent onder meer wet- en regelgeving, rechtspraak, besluitvorming, consultatie, bekendmaking en uitvoering.
Welke wetten zijn er in 2021 aangenomen?
Nieuwe wetten per 1 januari 2021
- Voorkomen van faillissementen.
- Betalingsuitstel faillissementen door corona.
- Betere samenwerking rechtbanken.
- Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind.
- Herziening beslag- en executierecht.
Wat betekent primaat van de wetgever?
Voor de wetgever houdt dat primaat van de wetgever in dat hij zelf de voornaamste (rechtspolitieke) keuzen over de inhoud van het recht in wettelijke regelingen behoort te maken, en die keuzen niet kan overlaten aan het bestuur of aan de rechter.