Inhoudsopgave
Wie keurt verdragen goed?
De regering legt verdragen ter goedkeuring voor aan de Staten-Generaal. De goedkeuring van verdragen kan uitdrukkelijk of stilzwijgend worden verleend.
Waar worden verdragen bekend gemaakt?
De Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen draagt de Minister van Buitenlandse Zaken op verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties in het Tractatenblad van het Koninkrijk der Nederlanden bekend te maken (zie ook Ar 8.16).
Welke instantie is belast met de goedkeuring van verdragen?
Artikel 10 Het verdrag wordt daarna zo spoedig mogelijk aan de goedkeuring van de Staten-Generaal onderworpen.
Waar staat de rijkswet?
De term rijkswet wordt in het Koninkrijk der Nederlanden gebruikt voor een wet die, anders dan de meeste wetten, geldt voor het gehele koninkrijk. Ook de gevolmachtigde minister van Aruba, CuraƧao of Sint Maarten is gemachtigd in de Tweede Kamer een voorstel voor een rijkswet te doen.
Wie is bevoegd tot het sluiten van verdragen?
De Koning sluit en bekrachtigt alle verdragen met vreemde Mogendheden. Tenzij de Koning zich de bevoegdheid tot het bekrachtigen van het verdrag bij de wet heeft voorbehouden, wordt een verdrag niet bekrachtigd, dan nadat het door de Staten-Generaal is goedgekeurd.
Wie sluit een verdrag?
De Europese Unie is bevoegd tot het sluiten van een internationale overeenkomst met een of meer derde landen of internationale organisaties (artikel 216 EU-Werkingsverdrag). In de praktijk is het taalgebruik niet consistent. Soms wordt gesproken van een overeenkomst, dan weer van een akkoord of van een verdrag.
Wie ratificeert een verdrag?
Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.
Wie is naar volkenrecht bevoegd tot het sluiten van een verdrag?
staatshoofden, regeringsleiders en ministers van Buitenlandse zaken.
Waarin wordt een verdrag gepubliceerd?
In de Verdragenbank vindt u de gegevens van verdragen, zoals datum, plaats van ondertekening en betrokken partijen. Hier vindt u verdragen die vanaf 1951 zijn gepubliceerd in het Tractatenblad. Het gaat dan om verdragen die op 1 januari 2005 nog in werking waren of die daarna in werking zijn getreden.