Wie kan de bof krijgen?

Wie kan de bof krijgen?

Iedereen kan de bof krijgen. Heeft iemand 2 inentingen tegen de bof gehad? Dan is hij goed beschermd tegen de ziekte. Soms krijgen de mensen die ingeënt zijn toch de bof.

Wat is de bof Wikipedia?

Bof (parotitis epidemica, ook wel dikoor genoemd) is een meestal onschuldige virale kinderziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus.

Kun je dood gaan aan de bof?

Bij sommige patiënten verloopt de bof juist ernstig. Zeer zelden ontstaat bijvoorbeeld hersenvliesontsteking. De meest voorkomende complicatie bij volwassenen is zaadbalontsteking bij mannen. Dit leidt zelden tot onvruchtbaarheid.

Wat zijn de verschijnselen van bof?

Wat zijn de verschijnselen van bof? 1 Bof begint vaak met koorts. 2 Doordat de speekselklier ontstoken raakt, zwelt één wang op. Soms beide wangen. De zwelling zit voor en onder het oor. Dit duurt ongeveer een week. De zwelling kan pijnlijk zijn. 3 Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen dan pijn.

Lees ook:   Hoelang mag je scooter niet verzekerd zijn?

Wanneer krijgen niet-gevaccineerde mannen bof?

Als niet-gevaccineerde (jonge) mannen de bof krijgen, kan één van de zaadballen ontstoken raken. Dit heet een orchitis. Dit geeft pijn in de bal die kan uitstralen naar de onderbuik. Ongeveer 10-25% van de niet-gevaccineerde mannen krijgt een orchitis. Het is zeer zeldzaam dat er onvruchtbaarheid ontstaat.

Is bof besmettelijk?

Bof is een virusziekte die heel besmettelijk is. Na besmetting raakt de speekselklier bij het oor vaak ontstoken en zet op. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. In Nederland worden bijna alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar tegen bof ingeënt (met de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond).

Kan de bof voorkómen worden door vaccinatie?

De bof kan voorkómen worden door vaccinatie. In Nederland wordt de vaccinatie tegen de bof in het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 9 jaar. Het bofvaccin zit in een combinatievaccin (de BMR. bof, mazelen,rodehond. ). Dit vaccin beschermt ook tegen mazelen en rodehond.

Lees ook:   Wat valt er onder bedrog?