Wie is verantwoordelijk voor verzonden pakket?
Plaats je via internet een bestelling, dan is het de verantwoordelijkheid van de webwinkel dat het artikel correct bij je wordt bezorgd. In principe is de webwinkel dan ook aansprakelijk als het pakket verloren raakt.
Wat moet je doen als je iets bestelling niet geleverd wordt?
Heb je geen levertijd afgesproken, dan geldt een wettelijke levertermijn van 30 dagen. Blijft levering uit, dan geldt dat je de verkoper extra levertijd moet geven, bijvoorbeeld 2 weken. Wordt het product dan nog niet geleverd, dan mag je de koop ongedaan maken en heb je recht op teruggave van je (aan)betaling.
Wie is verantwoordelijk bij retourzending?
Wie is er aansprakelijk? De verzender is in principe verantwoordelijk. Bij de verzending naar de consument toe is dat de verkoper, maar bij een retourzending is dat dus de consument zelf. Mocht het product kwijtraken tijdens de retournering, dan is de klant dus aansprakelijk.
Wie is verantwoordelijk voor het verliezen van een pakket?
Het antwoord is in feite heel eenvoudig: de winkelier is verantwoordelijk en is verplicht om jou de aankoopprijs terug te betalen. Ook als de fout bij het bezorgbedrijf ligt of je buren het pakketje achterhouden.
Wie is verantwoordelijk voor kwijtgeraakt pakket?
Het antwoord op deze vraag is duidelijk: de webshop. Verzending is namelijk voor risico van de verzender. De webshop (de verzender) heeft een overeenkomst met het postbedrijf. Als je dus niks hebt ontvangen moet de webwinkelier in actie komen.
Hoe herken je malafide webshops?
Verdachte webshop checken Check het websiteadres van de webshop op een speciale pagina van de politiewebsite. Het is ook mogelijk om een bankrekeningnummer, e-mailadres en telefoonnummer te controleren. Een andere politiepagina bevat een zwarte lijst met bekende malafide webshops waar je dus niet mee in zee moet gaan.