Wie is lessor En wie is lessee?

Wie is lessor En wie is lessee?

De lessee is verantwoordelijk voor alle gebruik- en onderhoudskosten. Een lessor blijft volledig eigenaar van het geleasede object in het geval van operational leasing. Deze manier van leasen is voor de lessor een groter risico, omdat de lessor verantwoordelijk is voor alle bijkomende kosten, zoals gebruik, onderhoud.

Hoe ziet een leasecontract eruit?

Een leasecontract is een schriftelijke overeenkomst tussen een leasemaatschappij en een klant waarin wordt vastgelegd dat de klant een leaseauto in gebruik neemt voor een vast maandelijks bedrag. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Wat betekent IFRS 16?

Organisaties die rapporteren volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS), moeten leasecontracten per 1 januari 2019 in de balans verwerken. Bereid u voor op de veranderingen en check uw financiële rapportagesystemen op tijd.

Lees ook:   Wat doen tegen pijnlijke achillespees?

Waar staat financial lease op de balans?

Als er sprake is van financial lease, wordt het bedrijfsmiddel verwerkt op de actiefzijde van de balans (het bedrijfsmiddel wordt geactiveerd). Daartegenover wordt de leaseverplichting verwerkt op de passiefzijde van de balans: als schuld.

Wat zijn leaseconstructies?

Dat betekent dat het bedrijfsmiddel (bijvoorbeeld de auto, de trekker of de machine) voor een vooraf overeengekomen termijn, tegen een vaste vergoeding ter beschikking wordt gesteld van de kredietnemer.

Wat is een lease?

Leasing is een financieringsvorm die je gebruikt voor bedrijfsmiddelen. Denk aan bedrijfsauto’s, machines, computers of kopieerapparaten. De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en jij betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik.

Waar op letten bij leasecontract?

Check deze 10 essentiële punten:

 • Het automerk en het specifieke model, inclusief cilinderinhoud en versie.
 • Eventuele opties en extra’s: airco, parkeersensoren, navigatie, winterbanden, …
 • De looptijd van het leasecontract en het aantal kilometer per jaar.
 • De inbegrepen diensten.
 • De (maximale) meerkilometerprijs.
Lees ook:   Hoe wordt bepaald hoeveel kcal ergens in zit?

Waar moet je op letten bij een leaseauto?

Private lease aanbiedingen: waar moet je op letten?

 1. De auto zelf. Welke auto hoort er bij het goedkope maandbedrag van de aanbieding?
 2. Looptijd van het contract en kilometrage.
 3. Prijsopbouw.
 4. Voortijdig beëindigen van het contract.
 5. Verrekening van meer- of minder kilometers.
 6. Schade- en inleverprocedure.
 7. Borg.

Waarom IFRS 16?

De noodzaak en impact van IFRS 16 Als gevolg van IFRS 16 hebben leasenemers aanzienlijk meer bedrijfsmiddelen (gebruiksrecht) en verplichtingen op de balans en geen leasekosten meer, met als resultaat een hogere EBITDA (winst voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en waardevermindering).

Wat is de IFRS?

IFRS staat voluit voor International Financial Reporting Standards. Het is een methode om over de grenzen heen op eenzelfde manier financiële resultaten te rapporteren. In het begin was het enkel een Europees model, maar intussen is het uitgegroeid tot een wereldwijde standaard.

Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?

Bij financial lease ben je als ondernemer vanaf dag één eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je least. Dat kan een voertuig zijn, maar ook een machine of apparaat. Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.

Lees ook:   Hoe moet je beginnen met sportschool?

Waar moet ik op letten bij financial lease?

Zakelijk auto leasen, waar moet ik op letten?

 • Kies de juiste leasevorm.
 • Houd rekening met de bijtelling.
 • Weet wat je zakelijk gaat leasen.
 • Profiteer van de fiscale voordelen.
 • Leasemaatschappijen vergelijken loont.