Inhoudsopgave
Wie is er verantwoordelijk bij een bedrijfsongeval?
Aansprakelijkheid van de werkgever Gebeurt het bedrijfsongeval doordat uw werkgever zich niet aan zijn zorgplicht heeft gehouden? Dan is hij aansprakelijk voor uw schade. U moet wel bewijzen dat u schade heeft. En dat dit komt door het bedrijfsongeval.
Hoe werkgever aansprakelijk stellen?
U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen met een aangetekende brief (zie voorbeeldbrief (juridischloket.nl ). Uw schade kan uit verschillende kostenposten bestaan. Meer hierover leest u op de pagina letselschade.
Wat is een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid?
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating dekt schade aan derden veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het gaat dan om materiële, lichamelijke en immateriële schade veroorzaakt door een foute handeling, een vergetelheid van (een medewerker van) je bedrijf.
Wat is burgerlijke immuniteit?
Tegenover de objectieve aansprakelijkheid, staat wel de ‘burgerlijke immuniteit’ van de werkgever, zijn lasthebbers of aangestelden. Dit betekent dat de werkgever (of lasthebber of aangestelde) in principe niet meer door de werknemer kan worden aangesproken in vergoeding van de schade.
Waar heb ik recht op na een bedrijfsongeval?
Antwoord: Als de aansprakelijkheid door de werkgever n.a.v. het bedrijfsongeval is erkend, dan kan het slachtoffer alle extra gemaakte kosten, gemiste inkomsten en smartengeld claimen. Veel voorkomende schadeposten bij een ongeluk op het werk: Medische kosten (eigen risico);
Wie is verantwoordelijk voor het Ongevallen onderzoek bij uitzendkrachten?
Arbeidsomstandighedenwet. In de Arbeidsomstandighedenwet wordt de inlener aangemerkt als werkgever van de uitzendkracht. Dit betekent dus dat de werkgever verantwoordelijk is voor naleving van alle regels uit de Arbo-wet, óók voor de uitzendkrachten die werkzaam zijn binnen het bedrijf.
Hoe is een uitzendkracht verzekerd?
Zorgplicht. De wet bepaalt dat de werkgever een zorgplicht heeft voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat de werkplek veilig is, net als de machines en gereedschappen waarmee gewerkt wordt. Indien dat niet het geval is en de uitzendkracht lijdt daardoor schade, dan is de werkgever aansprakelijk voor die schade.
Wat is een arbeidsongeval?
Wat is een arbeidsongeval? Volgens de Arbowet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg.
Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval?
Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval? Een werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid op het werk. Hij moet dus zoveel mogelijk voorkomen dat zich ongevallen op het werk voordoen. Gebeurt dat toch, dan is de werkgever aansprakelijk tenzij hij kan aantonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen.
Wat is de meldingsplicht van arbeidsongevallen?
Meldingsplicht arbeidsongevallen Ernstige arbeidsongevallen moeten volgens de Arbowet direct aan de Inspectie SZW gemeld worden. De Inspectie SZW registreert alle belangrijke informatie en bepaalt op basis daarvan of er een ongevallenonderzoek plaatsvindt.