Inhoudsopgave
Wie is de bedenker van de kleurencirkel?
Johannes Itten (Südern-Linden, 11 november 1888 – Zürich, 27 mei 1967) was een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent.
Wat zijn de 7 kleurcontrasten?
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn – het kleur-tegen-kleur contrast – het licht-donker contrast – het warm-koud contrast – het complementair contrast – het simultaan contrast – het kwaliteistcontrast – het kwantiteitscontrast.
Wat zijn de vier hoofdkleuren?
De hoofdkleuren geel-rood-blauw Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
Hoe is de kleurenleer ontstaan?
Kleuren ontstaan volgens Goethe uit de wisselwerking of ‘menging’ van licht en duisternis. Voor de interactie tussen licht en duisternis is een troebel medium nodig. Dat troebel medium kan een gas, vloeistof of vaste stof zijn, zoals lucht, water of glas.
Waar komt de naam kleurencirkel van Itten vandaan?
Johannes Itten (1888 – 1967) was een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent, hij staat nog altijd bekend om zijn kleurenleer. Die is gebaseerd op een cirkel die uit twaalf kleuren bestaat. Volgens Itten zijn er drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Deze drie staan in het midden van de cirkel.
Hoe werkt de kleurencirkel?
Maar hoe werkt deze cirkel nou precies? De kleurencirkel is van binnen naar buiten opgebouwd. In het midden van de cirkel zie je de drie primaire kleuren: rood, blauw en geel. Met deze drie kleuren kun je in principe elke kleur maken die je wilt.
Wat zijn de 4 belangrijkste kleurcontrasten?
Het sterkste kleurcontrast bestaat tussen de complementaire kleuren; volgens Itten was dat tussen rood en groen, geel en paars, blauw en oranje.
Welke zijn de 3 hoofdkleuren?
In het additieve kleursysteem, zoals dat bij een beeldscherm en bij een belichting met gekleurde lampen wordt gebruikt, zijn de primaire kleuren rood, groen en blauw. Ze worden ook wel de donkere hoofdkleuren genoemd.