Inhoudsopgave
Wie indiceert voor Wmo?
De gemeente bekijkt eerst wat u zelf nog kan. En of andere mensen uit uw sociale netwerk u eventueel kunnen helpen. Ook kijkt de gemeente of u al zorg en ondersteuning krijgt vanuit andere wetten, zoals de Zorgverzekeringswet, Participatiewet of de Jeugdwet.
Wat regelt de wet Wmo?
Gemeenten ondersteunen mensen met een ziekte of beperking en ouderen die thuis wonen. Het doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en dat zij goed mee kunnen doen in de maatschappij. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor Wmo?
U komt in aanmerking voor een Wmo-voorziening als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- U bent niet meer zelfredzaam en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een aandoening of een beperking hebt. Of omdat u langdurige zorg nodig hebt.
- U hebt geen of onvoldoende mogelijkheden het zelf op te lossen.
Hoe kom je aan een CIZ indicatie?
U kunt via het CIZ een aanvraag doen voor langdurige zorg. Ook kunt u een aanvraag doen als een onvrijwillige opname of verblijf nodig is voor een familielid met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. U kunt een aanvraag doen voor een besluit tot opname en verblijf.
Wie heeft de Wmo ingevoerd?
De Wmo maakte een einde aan de Welzijnswet, zoals die halverwege de jaren tachtig door de toenmalige minister Brinkman was geïntroduceerd. De nieuwe wet bracht de huishoudelijke (thuis)zorg (vanuit de AWBZ) onder de regie van gemeenten.
Wie mag een CIZ aanvraag doen?
de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt. een voogd (als de cliënt jonger is dan 18 jaar) een ouder met ouderlijk gezag (als de cliënt jonger is dan 18 jaar) de medisch adviseur van het CIZ (alleen als de cliënt hiervoor toestemming heeft gegeven bij de Wlz-aanvraag).