Inhoudsopgave
Wie het lijden vreest?
Een uitspraak die wordt toegedicht aan Revius, Jacobus -, 1586-1658 en vele anderen.
Wat de mens het meeste vreest?
Waar komt het versje ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door/van het lijden dat hij vreest’ vandaan? Het is helaas niet bekend wie de dichter is van deze wijze uitspraak. Doch dat nooit op komt dagen. Dan God te dragen geeft.
Wie het kleine niet leert doet het grote verkeerd betekenis?
Het gaat niet alleen om de grote dingen, maar ook om de kleine. Er is ook een parodie op het spreekwoord, namelijk: “wie het kleine niet leert, doet het grote verkeerd.” Het spreekwoord heeft dezelfde strekking als het origineel. Wie niet leert de kleine dingen te waarderen, waardeert de grote dingen minder.
Wat is een Weerd?
Waard = [landschap] – Een waard (of weerd) is een oude naam voor vlak land in een rivierengebied. Waarden zijn ontstaan onder invloed van, en geheel of gedeeltelijk omgeven door rivieren.
Waar twee geloven slapen op een kussen?
‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, was heel lang het gezegde. Gelovigen leefden ernaar en dwongen elkaar ernaar te leven. Vanzelfsprekend met hulp van pastoor, dominee en familie. Maar gelovigen werden ook verliefd op andersgelovigen, en van het een kwam het ander.
Hoe lang hinkt gij op twee gedachten?
Israël moet niet op twee gedachten hinken “Hoe lang blijft u nog op twee gedachten hinken? Als de Heer God is, volg hem dan; is Baäl het, volg dan hem.” In de grondtekst staat letterlijk dat het volk niet ‘op twee krukken moest hinken’.
Wie het kleine niet eerd is het grote?
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd is een spreekwoord dat betekent dat men ook de kleine dingen in het leven moet waarderen. De letterlijke betekenis van het spreekwoord is ook eigenlijk wat het betekent: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet waard”.
Wie niet weet wat niet deert?
‘ ’t Geen men niet weet, deert het hete niet, van iets geheel onbekends kan men geen smertelijke aandoening hebben’ (Tuinman I, 331). Vgl. De Brune, 386:Dat men niet en weet, of ziet, Dat en kan ons deeren niet.
Wat betekent twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen?
De duivel en het kussen komen in nog een ander spreekwoord voor: ‘Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen’ (‘als huwelijkspartners niet hetzelfde geloof hebben, leidt dat tot moeilijkheden’).
Is zelden goed?
Haastige spoed is zelden goed = Spreekwoorden: (1914) haastige spoed is zelden goed,in Zuid-Nederland haast en spoed is zelden goed, d.w.z. door te groote haast mist men dikwijls zijn doel; lat. qui nimium properat, serius absolvit; mlat.
Wat betekent Haastige spoed is zelde goed?
In Zuid-Nederland haast en spoed is zelden goed, d.w.z. door te groote haast mist men dikwijls zijn doel; lat. qui nimium properat, serius absolvit; mlat. qui festinavit non hunc deus juvabit. Zie voor de middeleeuwen Lanc.