Wie heeft de gloeilamp ontdekt en hoe werkt deze?

Wie heeft de gloeilamp ontdekt en hoe werkt deze?

Een gloeilamp is een lamp die licht geeft door een gloeidraad. Deze draad wordt heel warm, waardoor hij licht gaat geven. Deze is uitgevonden door Thomas Edison in 1879 het was de tweede lamp na de olielamp die er bestond. De meeste gloeilampen hebben een draadje van wolfram, een scheikundig metaalachtige formule.

Wat zijn de uitvinders van de gloeilamp?

Naast Edison worden ook de Rus Alexander Lodygin (1872) en vooral de Engelsman Joseph Swan (1878) genoemd als uitvinder van de gloeilamp. Op 24 juli 1874 werd in Canada patent verleend aan Henry Woodward en Mathew Evans voor een lamp bestaande uit koolstof staven gemonteerd in een met stikstof gevulde glazen cilinder.

Wat is een gloeilamp?

Gloeilamp. Een gloeilamp is een lichtbron waarbij in een zuurstofarme glazen bol een gloeidraad door een elektrische stroom van een spanningsbron wordt verhit zodat deze licht gaat uitstralen. De gloeidraad bestaat uit het overgangsmetaal wolfraam dat een zeer hoge smelttemperatuur kent.

Wat is het rendement van een gloeilamp?

Het rendement van de gewone gloeilamp ligt tussen 5 en 10%, dat wil zeggen bij een 100 W lamp, wordt slechts 5 tot maximaal 10 watt omgezet in zichtbaar licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte, vooral stralingswarmte (infrarood ‘licht’). Als een gloeilamp in een verwarmde ruimte hangt is deze warmte echter niet zinloos.

Wat is de aanschafprijs van een gloeilamp?

Voor een gloeilamp betaal je aan verbruik en aanschafprijs over 20 jaar gemiddeld 400 euro. Voor een Spaarlamp betaal je aan verbruik en aanschafprijs over 20 jaar gemiddeld 86 euro. Voor een ledlamp betaal je aan verbruik en aanschafprijs over 20 jaar gemiddeld 66 euro.

Is gloeilamp dimbaar?

Een gloeilamp geeft direct licht wanneer de lamp wordt ingeschakeld. Een gloeilamp is dimbaar. Het licht van en gloeilamp wordt vaak als het mooiste, onnatuurlijke licht ervaren dat er bestaat. Een gloeilamp beschikt over diverse lichtkleuren, bijvoorbeeld een witte lichtkleur, warm witte lichtkleur of gelige lichtkleur.