Inhoudsopgave
Wie drukt bankbiljetten?
Bij de productie van de eurobankbiljetten werken de nationale centrale banken en de ECB samen.
Waar drukken ze geld?
Bankbiljetten worden per land bij maar één fabriek of drukkerij gemaakt. In Nederland is dit ‘Koninklijke Joh. Enschedé’ in Haarlem en ze doen dit al sinds 1814. Voor de biljetten wordt eerst speciaal papier gemaakt van de pluizige zaden van de katoenplant.
Waar wordt het geld in België gedrukt?
Bankbiljetten zijn het bekendste product van een centrale bank. De Nationale Bank drukt ze sinds 1851. Net als de andere leden van het Eurosysteem zorgt ze voor de uitgifte van de biljetten en de door de Koninklijke Munt geslagen munten.
Waar wordt geld gedrukt in België?
De Belgische bankbiljetten worden gedrukt in de Nationale Bank van België, die gevestigd is in Brussel. Maar onze Nationale Bank drukt niet alle biljetten. De Europese Centrale Bank (ECB) beslist jaarlijks welke biljetten waar gedrukt worden.
Wat is een bankbiljet?
Een bankbiljet (dat wil zeggen, het papier en de drukinkt) is en blijft meestal eigendom van de uitgevende bank. De nominale waarde is eigendom van de houder. Het biljet is aan de houder in bruikleen verstrekt om als drager van de nominale waarde te dienen.
Wat is het m-biljet?
M-biljet. Het M-biljet is voor iedereen die uit Nederland emigreert óf immigreert naar Nederland. Nadat je het M-biljet hebt ingevuld, weet je of je belasting bij moet betalen of juist terug krijgt. Het zorgvuldig en correct invullen van het M-biljet kan je veel geld besparen. Lees hier meer over het M-biljet.
Wat levert een T-biljet op?
Een T-biljet invullen levert meestal geld op bij een parttime baan, maar ook fulltime, wanneer je bepaalde aftrekposten hebt. Denk aan ziektekosten, studiekosten en dergelijke. Dat komt doordat de werkgever bij de loonheffing niet met deze aftrekposten heeft rekening gehouden en dus waarschijnlijk te veel belasting heeft ingehouden.