Wie bracht slaven naar Suriname?
Er werden ook nieuwe afnemers gevonden bij de Engelsen en Fransen die tabak verbouwden op de door hen veroverde eilanden in de Caraïben en in Virginia, maar de meeste slaven gingen naar Suriname, dat vanaf 1668 definitief in Nederlandse handen was.
Waren Indonesiers ook slaven?
In de uitgestrekte Indische archipel kende slavernij een lange traditie. Lang voordat Europeanen rond 1500 voet aan wal zetten was slavernij in grote delen van Oost-Indië een wijdverbreid verschijnsel. Wanneer de Verenigde Oost-Indische Compagnie begin 17e eeuw haar intrede deed in Azië, betrad ook zij de slavenmarkt.
Wie zijn mijn voorouders Volkskrant?
Voor mensen uit families met een slavernijverleden is het vaak moeilijk om hun voorouders te vinden. Ontdek hier elke week een nieuwe persoonlijke zoektocht. De verhalen laten zien hoe sterk het koloniale verleden van Nederland in Suriname en de Antillen doorwerkt in de families van de hoofdpersonen.
Hoe begon slavernij in Suriname?
Slavernij – Suriname & Curaçao De Nederlanders veroverden Suriname in 1667 op de Engelsen. Tijdens de Vrede van Breda (31 juli 1667 ) in hetzelfde jaar werd besloten dat Nederland Suriname mocht houden in ruil voor Nieuw-Amsterdam. Voor de arbeid op de plantages werden Afrikaanse slaven gekocht.
Waren er slaven in Nederlands Indie?
De slavernij in Suriname en de Antillen was niet uniek. Ook in Nederlands-Indië bestond ze, tot 1860. Ook hier werden eeuwenlang slaven wreed behandeld en afgebeuld. In de 17de eeuw waren het er zelfs meer dan in de West.
Waar haalde de VOC slaven?
De VOC haalde de slaafgemaakten voornamelijk uit Azië. Met name uit gebieden in het huidige India, Sri Lanka, Maleisië, de Filipijnen en de Indonesische eilanden Bali, Sulawesi en Sumatra. Maar zij kocht bijvoorbeeld ook slaafgemaakten op de slavenmarkten in Oost-Afrika.
Welke slaven gingen naar Suriname?
De slavernij in Suriname duurde ongeveer 250 jaar, van 1600 tot 1863. In die periode kende Suriname veel heersers zoals de Engelsen, Fransen en Hollanders. De Engelsen begonnen met cacao- en suikerplantages, aangelegd door Afrikaanse en Indiaanse slaven.