Inhoudsopgave
- 1 Wie beslist over collocatie?
- 2 Hoe kan je iemand Colloceren?
- 3 Hoe kun je jezelf laten opnemen?
- 4 Wie bepaalt of ik onvrijwillig opgenomen mag worden?
- 5 Hoe werkt een collocatie?
- 6 Hoe lang duurt een psychiatrische opname?
- 7 Kan een huisarts je laten opnemen?
- 8 Wat moet je doen om opgenomen te worden?
- 9 Wie betaalt de collocatie kosten?
- 10 Hoe iemand laten opnemen in psychiatrie?
- 11 Hoe kan ik mijn kind gedwongen laten opnemen?
- 12 Kan je iemand laten opnemen?
Wie beslist over collocatie?
Voorwaarden. Een gedwongen opname is in eerste instantie slechts mogelijk voor maximum 40 dagen. Daarna kan door de vrederechter of procureur beslist worden tot verlenging van de opname. Concreet wordt er dikwijls al na 10 dagen een evaluatie gedaan door de vrederechter of procureur.
Hoe kan je iemand Colloceren?
Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure via de Procureur des Konings komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen.
Hoe iemand laten interneren?
de gewone procedure: belanghebbenden (zoals familieleden of een huisarts) kunnen een verzoek indienen bij een vrederechter, samen met een medisch verslag om iemand gedwongen te laten opnemen. Vervolgens verschijn je voor een vrederechter die hier verder over beslist. Dit gebeurt in een minderheid van de gevallen.
Hoe kun je jezelf laten opnemen?
Opname in de ggz kan nodig zijn wanneer je psychische problemen zodanig groot zijn dat het je leven ontwricht en ambulante behandeling niet effectief genoeg is. Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname.
Wie bepaalt of ik onvrijwillig opgenomen mag worden?
Daarvoor hebben het CIZ en de rechter een medische verklaring nodig. Hierover nemen we contact met u op. Een onafhankelijke arts ziet uw familielid en kijkt of (onvrijwillige) opname geschikt kan zijn. Deze arts stelt dan de medische verklaring op.
Wie beslist opname bij dementie?
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of de procedure voor een rechterlijke machtiging (rm) gestart moet worden. Meestal doen ze dit na een melding van een arts, partner of kind. Ook als een ander familielid, curator, mentor of voogd kun je een rm opname aanvragen.
Hoe werkt een collocatie?
Gedwongen opname (soms collocatie genoemd) is bedoeld als beschermingsmaatregel. Wie een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen kan tot opname in een psychiatrische afdeling gedwongen worden. Een gedwongen opname is in eerste instantie slechts mogelijk voor maximaal veertig dagen.
Hoe lang duurt een psychiatrische opname?
Wie opgenomen wordt, verblijft dag en nacht op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis (PAAZ) of in een kliniek. Dat kan een universiteitskliniek zijn of een ggz-instelling. De duur van een opname kan verschillen, variërend van enkele weken tot een jaar, met veel variaties daar tussenin.
Hoe verloopt een vrijwillige opname?
Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts. Een dergelijke opname zorgt ervoor dat mensen worden opgevangen wanneer ze in crisis zijn.
Kan een huisarts je laten opnemen?
Op basis van de summiere omschrijving in de wet zou een huisarts dus kunnen besluiten, als daar een medisch dwingende noodzaak toe is en de patiënt niet in staat wordt geacht ’tot een redelijke waardering van zijn/haar belangen ter zake’, tot een opname onder dwang.
Wat moet je doen om opgenomen te worden?
Dit kan op verschillende plaatsen: In een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, in een herstellingsoord, bij een therapeutische gemeenschap of bij een instelling voor verslavingszorg. Als je wordt opgenomen ben je dag en nacht in de instelling.
Wat zijn de gevolgen van een gedwongen opname?
De belangrijkste consequentie van jouw gedwongen opname is wel dat je tegen jouw wil in een psychiatrische kliniek bent opgenomen en moet blijven. Je kan of mag de Adolescentenkliniek niet verlaten zonder toestemming van jouw behandelend arts. Je bent dus beperkt in jouw recht te gaan en te staan waar je dat wilt.
Wie betaalt de collocatie kosten?
De patiënt betaalt de factuur.
Hoe iemand laten opnemen in psychiatrie?
Procedure bij gedwongen opname de gewone procedure: belanghebbenden (zoals familieleden of een huisarts) kunnen een verzoek indienen bij een vrederechter, samen met een medisch verslag om iemand gedwongen te laten opnemen. Vervolgens verschijn je voor een vrederechter die hier verder over beslist.
Hoe iemand gedwongen opnemen?
Hoe kan ik mijn kind gedwongen laten opnemen?
Kan je iemand laten opnemen?
Als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving, kan de rechter of burgemeester deze persoon gedwongen laten opnemen. Dit is een ingrijpende maatregel die om die reden alleen in uiterste gevallen wordt toegepast.