Wie bepaalt de hoogte van het eigen risico?

Wie bepaalt de hoogte van het eigen risico?

Het eigen risico is een drempelbedrag dat verzekerden vanaf 18 jaar moeten betalen zodra ze zorgkosten maken die vallen onder de basisverzekering. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico. In 2021 en 2022 is dit 385 euro per verzekerde.

Hoe vaak per jaar betaal je eigen risico?

Je betaalt alleen voor de kosten die je gemaakt hebt. Als dit bedrag hoger is dan het eigen risico van 385 euro, krijg je de overige kosten vergoed van je zorgverzekeraar. Het totale eigen risico betaal je maar één keer per jaar.

Wat is het eigen risico van een verzekerde?

385 euro aan eigen risico is het minimale wettelijke bedrag waar iedere verzekerde mee te maken krijgt. Het is echter wel mogelijk om het eigen risico met stapjes van 100 euro, tot maximaal 500 euro, vrijwillig te verhogen (tot maximaal 885 euro). Wanneer je hiervoor kiest, ontvang je een korting op de zorgpremie.

Welke zorgkosten vallen onder het eigen risico?

Het eigen risico is van toepassing op de meeste zorgkosten die door de basisverzekering vergoed worden. Een overzicht van zorgkosten die onder het eigen risico vallen: Ziekenhuiszorg: verblijf, persoonlijke verzorging en verpleging in een ziekenhuis of behandelkliniek. Specialistische zorg: consulten, controles, onderzoeken,

Wanneer betaalt u een eigen risico?

U betaalt een eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen. In 2019 en 2020 is het eigen risico € 385. U betaalt dus zelf de eerste € 385. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten.

Hoe werkt het eigen risico?

Hoe werkt het eigen risico? Het eigen risico is een bedrag dat de verzekerde eerst uit eigen zak moet betalen aan de zorgverzekeraar, voordat hij/zij recht heeft op vergoeding vanuit de basisverzekering. Maak je geen zorgkosten? Dan betaal je ook geen eigen risico. Ieder jaar start de teller van het eigen risico opnieuw.