Inhoudsopgave
Wie bepaalt brandstofprijzen?
De overheid heft accijnzen en stelt deze elk jaar per brandstof vast. Bij Euro 95 benzine is dit 45,6% van de pompprijs. Opgeteld staat de prijs nu op €1,147. Exploitatiekosten (11%) zoals huur, materiaal en personeel verhogen deze tot €1,322.
Hoe werkt het cliquetsysteem?
Het omgekeerde cliquetsysteem moet prijsstijgingen van brandstof te temperen. Concreet dalen de bijzondere accijnzen vanaf een bepaalde prijsdrempel. Voor de staat wordt het accijnsverlies gecompenseerd door de gestegen BTW-inkomsten. Voor de consument betekent dit dat de prijs aan de pomp minder snel stijgt.
Waarom is diesel duur?
Diesel wordt aan de pomp minder zwaar belast dan benzine: de accijns ligt met 53,6 cent per liter een stuk lager dan de 83,2 cent accijns bij benzine (zie onderstaande grafiek). De prijs van diesel wordt dus voor een groter deel beïnvloed door wat het kost om een liter te maken.
Waarom schommelt de prijs van benzine?
Dat de brandstofprijzen schommelen aan de pomp, is bekend. Als de olieprijzen stijgen of raffinaderijen met andere marktverstoringen te maken krijgen, loopt de prijs van een liter brandstof niet veel later ook op. Daarnaast heeft de accijns de prijzen van een liter benzine en diesel de afgelopen jaren omhooggedreven.
Waarom zijn de brandstofprijzen zo hoog?
Meer dan de helft van wat je betaalt voor benzine, gaat naar het Rijk in de vorm van accijns en btw (belasting op de toegevoegde waarde). Het grootste deel van die btw wordt geheven over de accijns, die meer dan de helft van de brandstofprijs uitmaakt.
Waarom zijn de diesel prijzen zo hoog?
De hoge brandstofprijzen worden veroorzaakt doordat de vraag naar olie is gestegen, maar olie producerende landen pompen niet zo veel olie uit de grond als ze zouden kunnen. Dat ook de dieselprijs blijft stijgen, houdt onder meer verband met het vrachtverkeer dat de afgelopen periode is toegenomen.
Waarom is diesel goedkoper?
Je betaalt meer wegenbelasting (en vaak zijn de onderdelen wat duurder), maar krijgt er goedkopere brandstof en een lager verbruik voor terug. Alleen: momenteel kost een liter diesel 2,36 euro. Dat komt akelig dicht bij de 2,47 euro van een liter benzine.
Waarom verschillen brandstofprijzen?
Per regio kan er wel een klein verschil in zitten omdat de brandstof uit een depot in het oosten uit een ander deel van de markt kan komen dan die uit een depot in het westen. Verder voegt ieder merk zijn eigen additieven toe aan de brandstof, zodat daar kleine verschillen in kwaliteit kunnen optreden.