Welke zorg valt onder DBC?

Welke zorg valt onder DBC?

Met DBC’s wordt gewerkt in de ziekenhuiszorg, geriatrische revalidatiezorg, forensische zorg en geestelijke gezondheidszorg. In het kort is de dbc-systematiek een systeem waarmee zorginstellingen de geleverde zorg kunnen registreren, zodat deze uiteindelijk gedeclareerd kan worden bij jou of je zorgverzekeraar.

Wat is een DCB?

Een Diagnose Behandelcombinatie, kortweg DCB, staat voor je totale ziekenhuisbehandeling. Simpel gezegd, alle activiteiten van het ziekenhuis die het gevolg zijn van jouw zorgvraag.

Wat is a segment zorg?

A-segment en B-segment De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de prijs van een aantal ziekenhuisbehandelingen ieder jaar vast. Het gaat om ongeveer 30 procent van alle ziekenhuisbehandelingen. Dit deel van de zorg in het ziekenhuis wordt A-segment genoemd.

Wat kost een DBC?

De prijs van een DBC is het gemiddelde van de kosten van het zorgtraject dat patiënten met dezelfde diagnose en behandeling hebben ondergaan. Er zijn patiënten die minder zorg nodig hebben dan gemiddeld. En er zijn patiënten die meer nodig hebben. Ze betalen allemaal dezelfde standaardprijs.

Hoe werkt een DBC ziekenhuis?

Maximaal 120 dagen voor één DBC Zodra je voor een behandeling in het ziekenhuis komt, opent het ziekenhuis een DBC. Vanaf dan houdt het ziekenhuis alles bij wat met je behandeling te maken heeft, zodat ze dit later in zijn geheel kunnen declareren bij je zorgverzekeraar. Ook als het maar om één afspraak gaat.

Waarom DBC?

DBC’s bevorderen de transparantie over behandeling en kosten. Het DBC-systeem geeft zorgverleners en zorgverzekeraars: de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs en kwaliteit van de zorg. Dit biedt zorgverzekeraars betere mogelijkheden bij het inkopen van kwalitatief goede en betaalbare zorg.

Wat is DBC financiering?

Het ziekenhuis brengt de kosten van uw behandeling in rekening aan de hand van een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC). Alle ziekenhuizen in Nederland werken met hetzelfde landelijke financieringssysteem, de zogenaamde DBC-systematiek, wat staat voor ‘Diagnose-Behandel Combinatie’.

Hoe ziet een DBC eruit?

Een DBC declaratiecode is een 6-cijferige code waarmee men het zorgproduct omschrijft en meteen ook het tarief of de afgesproken prijs aangeeft. De codes zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgesteld. De eerste twee cijfers zijn altijd 14, 15, 16 of 17.

Wat is een DBC declaratie?

Een dbc geeft dus informatie over het totale zorgtraject en alle verrichtingen. Het vormt de basis van een ziekenhuisrekening (zorgnota). Alle prestaties die te declareren zijn, worden uitgedrukt in zogenaamde dbc (of DOT)-zorgproducten. Er zijn ongeveer 4.400 DBC-zorgproducten.

Wat is een Behandelcode?

Wanneer je medische zorg krijgt worden niet alle kosten los in rekening gebracht maar wordt er gebruik gemaakt van een DBC-code, oftewel een Diagnose Behandelcombinatie code, ook wel bekend als DBC-zorgproductcode. Zorgverleners brengen op deze manier een heel behandeltraject in één keer in rekening.

Hoe lang duurt een DBC?

Een DBC is maximaal 120 dagen geldig. Soms wordt een DBC eerder afgesloten. Zo geldt voor een operatie een termijn van 42 dagen na ontslag en voor een poliklinische behandeling zonder operatie een termijn van 90 dagen. Na het sluiten van de DBC wordt de rekening opgemaakt en verzonden.

Wat is het verschil tussen DBC en DOT?

DOT staat voor: DBC’s op weg naar Transparantie. Dit is de opvolger (een doorontwikkeling) van het DBC-systeem. Dit nieuwe systeem, DOT, wordt vanaf 1 januari 2012 ingevoerd voor de medisch specialistische zorg in Nederland. Dit betekent dat diverse elementen van het DBC-systeem blijven bestaan.