Welke zalf bij doorligwonden?

Welke zalf bij doorligwonden?

Zinkoxidesmeersel (zinkolie) wordt gebruikt om de randen van een doorligwond te beschermen. Crème of verband met zilversulfadiazine wordt gebruikt om infecties van doorligwonden te bestrijden.

Hoe behandel je een Doorligplek?

Zorg dat de huid niet vochtig is. Gebruik in overleg met een deskundige eventueel een barrièremiddel zoals een barrièrespray (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) om de huid te beschermen tegen de inwerking van vocht van bijvoorbeeld zweten of incontinentie.

Wat te smeren op decubitus?

Smeer de huid 1 tot 3 keer per dag voorzichtig in. Wrijf niet te vaak over uw huid en pas op met masseren. Door zweet, plas en poep gaat de huid sneller kapot. U kunt uw huid dan beschermen met een crème (bijvoorbeeld zinkolie, een barrierecrème/spray of een siliconencrème).

Welke zalf bij drukplekken?

Smeer pijnlijke plekjes twee keer overdag dun in met een zalfje. Bijv. Sudocrem, Balneum Intensive, Dokter Vogel Crème Bioforce, VSM Calendula of Eucerin crème. Eén keer nadat u bent opgestaan, en later nog één keer (niet later dan ongeveer twee uur voor u naar bed gaat).

Wat kun je doen aan drukplekken?

Kom meteen in actie! Vanaf het moment dat je een rode plek ziet of zelfs maar een drukplek vermoedt is bedrust noodzakelijk totdat de huid helemaal hersteld is. Bedrust geeft een toename van bloedtoevoer naar het beschadigde deel en zorgt ervoor dat de huid sneller hersteld.

Welke hulpmiddelen zijn er voor decubitus?

Door de voetensteun en hoofdsteun een klein stukje omhoog te brengen, wordt het hele lichaam goed ondersteund en blijft je beter rechtop zitten. Daarnaast kun je onder de onderbenen een kussen leggen, zodat de hielen vrij komen te liggen van het matras en deze dus niet meer op het matras drukken.

Waarom is decubitus zo gevaarlijk?

Een doorligplek is een ernstige beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel door gebrek aan bloedtoevoer (zuurstof). De huid sterft af en daardoor ontstaan nare en zeer pijnlijke wonden. Het is daarom belangrijk om doorligplekken snel te behandelen en zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe voorkom je drukplekken?

Drukplekken ontlasten

  • Neem in bed steeds een andere lighouding aan.
  • Om de druk van de hielen weg te nemen kunt u een groot kussen onder uw benen (laten) leggen, zodat uw hielen vrij van het bed komen.
  • Voorkom onderuitzakken (schuiven) in bed.
  • Zorg voor een goede houding in uw (rol)stoel.

Hoe herken je een Drukplek?

Bij een drukplek gaat uw huid kapot door te lang zitten of liggen. Een drukplek zit vaak op uw stuitje, hielen, heupen of billen. In het begin is er alleen een warme en soms pijnlijke plek op uw huid. Bij een lichte huid is een drukplek vaak ook rood.