Welke vormen van begeleid wonen zijn er?

Welke vormen van begeleid wonen zijn er?

Welke vormen beschermd wonen zijn er?

  • Zelfstandig wonen met begeleiding op afstand.
  • Groepswonen met begeleiding op afstand.
  • Groepswonen met 24-uurs begeleiding op locatie: u woont in een zorginstelling, in een woongroep van maximaal 12 personen of in een woongroep met meer dan 12 personen.

Wat is het verschil tussen beschermd of begeleid wonen?

Bij beschermd wonen is de begeleiding intensief. Een minder intensieve vorm is woonbegeleiding (of begeleid wonen), waarbij u zelfstandig woont en begeleiding aan huis krijgt.

Welke indicatie heb je nodig voor begeleid wonen?

Wanneer komt u in aanmerking voor begeleiding? U woont zelfstandig en vanwege een ziekte, beperking of psychische aandoening heeft u hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het omgaan met geld, het huishouden doen, werk vinden of vrienden maken.

Wat is individueel wonen?

Zelfstandig wonen (of ambulant wonen) is wonen onder begeleiding. Hierbij krijgen mensen de mogelijkheid om toch op zichzelf te gaan wonen onder begeleiding van Zorg Zorgt. Dit geeft bepaalde mensen een kans die ze normaal misschien niet zouden krijgen.

Wat zijn de kosten van begeleid wonen?

Kosten van begeleid wonen. De kosten voor begeleid zelfstandig wonen bestaan meestal uit de huur en de overige kosten voor levensonderhoud. De woonbegeleiding kan worden bekostigd vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). In de toekomst zal het echter steeds moeilijker zijn om een PGB-indicatie te krijgen.

Wat is begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking?

Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking houdt in dat iemand begeleiding krijgt vanuit een zorginstelling. De woning wordt ook gehuurd van de zorginstelling, van een woningcorporatie of particulier. Het kan gaan om onzelfstandige woonruimte waarin voorzieningen gedeeld worden met andere bewoners.

Wanneer moet ik in aanmerking komen voor begeleid wonen?

Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen is er vrijwel altijd een indicatie van de arts of een GGZ-instelling vereist. Daarnaast moet de jongere een eigen inkomen hebben om de huur, borg, verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen.