Inhoudsopgave
Welke van de onderstaande middelen kunnen een wisselwerking met medicijnen geven?
Daarom mogen sommige soorten medicijnen niet samen gebruikt worden. Wisselwerking kan ook voorkomen bij medicijngebruik in combinatie met alcohol, melk, grapefruitsap en drugs. Een goede apotheek houdt doorgaans in de gaten of een patiënt/medicijngebruiker risico loopt op wisselwerking van verschillende medicijnen.
Hoe noem je ongewenst effect van medicijnen?
Een bijwerking ontstaat doordat medicijnen niet alleen iets doen op de plaats waar de kwaal zit, maar ook op andere plekken in het lichaam, waar het niet nodig is of niet gewenst is. Bijwerkingen kunnen ernstig zijn, maar meestal zijn ze onschuldig. Soms kunt u zelf voorkomen dat u last van bijwerkingen krijgt.
Wat houdt wisselwerking in?
Met wisselwerking bedoelt men de invloed van een elementair deeltje of een fysisch lichaam op een ander deeltje of lichaam. Vaak wordt ook de koppeling tussen een veld en zijn bron met wisselwerking aangeduid.
Welke verschillende soorten medicijnen zijn er?
Vormen van geneesmiddelen
- Oraal (via mond en slokdarm) – denk aan tabletten, dragees, capsules, drankjes, poeders, etc.
- Intraveneus (dmv injectie in een ader)
- Intramusculair (injectie in een spier)
- Subcutaan (onderhuidse injectie)
- Rectaal (via de anus) – bijvoorbeeld met een zetpil of een klysma.
Hoe werkt het werken van medicijnen?
Werking van medicijnen Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer. Daar zorgen de lever en de nieren voor.
Wat zijn de bijwerkingen van een medicijn?
Ieder medicijn is anders en heeft daardoor zijn eigen specifieke bijwerkingen, maar sommige bijwerkingen komen regelmatig bij verschillende medicijnen voor. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn: Allergie en overgevoeligheid. Duizeligheid. Hoofdpijn. Maag- en darmklachten, als diarree en buikpijn.
Hoe werkt het medicijn in het hele lichaam?
Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer. Daar zorgen de lever en de nieren voor. Bijna alle medicijnen hebben ook een onbedoelde werking. Dit noemen we een bijwerking.