Welke uitzonderingen zijn er op het beroepsgeheim?

Welke uitzonderingen zijn er op het beroepsgeheim?

Uitzonderingen op het beroepsgeheim zijn: 1. De zorgvrager geeft je toestemming 2. De zorgvrager heeft een wettelijke vertegenwoordiger 3. er zijn andere zorgverleners betrokken bij de directe zorgverlening 4.

Hebben verpleegsters beroepsgeheim?

Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist heb je een beroepsgeheim. Zonder toestemming van de zorgvrager geef je geen informatie van en over de zorgvrager door aan anderen.

Hoe ver gaat beroepsgeheim?

Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.

Heeft een dokter beroepsgeheim?

Artsen hebben een beroepsgeheim, ook wel zwijgplicht genoemd. Dit betekent dat een arts geen informatie over zijn patiënt aan anderen mag verstrekken. In bepaalde situaties mag een arts zijn beroepsgeheim doorbreken.

Wat is gedeeld beroepsgeheim in de zorg?

Art. 74 Decreet IJH (= het gedeeld beroepsgeheim binnen de IJH) voorziet dat actoren binnen de IJH onderling noodzakelijke gegevens mogen uitwisselen in het belang van personen tot wie de jeugdhulp zich richt om hun opdracht uit te voeren. Men moet hiervoor wel de instemming van de betrokkenen proberen verkrijgen.

Wat is een afgeleid beroepsgeheim?

Voor medewerkers die zelf geen zorg geven maar er wel bij betrokken zijn (zoals assistenten en secretaresses), geldt een afgeleid beroepsgeheim. Ook zij mogen dus niet zonder uw instemming met iemand anders over uw medische geschiedenis praten.

Wat valt onder het beroepsgeheim?

In sommige beroepen geldt het beroepsgeheim. Dat betekent dat personen met bepaalde functies niets mogen bekendmaken van wat hen in hun functie werd verteld.