Inhoudsopgave
Welke tumoren produceren insuline?
In de alvleesklier zitten neuro-endocriene cellen die insuline maken. Als deze cellen ongecontroleerd groeien kan een neuro-endocriene tumor (NET) ontstaan. Als een tumor teveel insuline aanmaakt dan noem je dat een insulinoom. Een insulinoom kan veel klachten veroorzaken.
Wat is een Insulinoom?
Insulinoom is een ziekte waarbij teveel insuline wordt aangemaakt. Deze aandoening komt vaak voor bij de fret. De klachten kunnen geleidelijk of zeer plots (acuut) ontstaan. Meestal zien we in de praktijk deze aandoening als spoedgeval: de fret wordt sloom of buiten bewustzijn binnen gebracht.
Wat is NET kanker symptomen?
Verschillende klachten De klachten bij neuro-endocriene tumoren (NET) zijn divers. Als u een darm-NET heeft, kunt u last krijgen van buikkrampen, misselijkheid of diarree. Bij een long-NET hoesten en koorts. Ook kunt u last krijgen van de stoffen die de NET uitscheiden, met name bij uitzaaiingen in de lever.
Wat is MEN1 syndroom?
MEN-syndromen Het MEN1-syndroom is een zeldzame erfelijke ziekte. MEN1 staat voor multipele endocriene neoplasie syndroom type 1. Het is een syndroom waarbij in meerdere hormoonproducerende organen tumoren ontstaan. MEN wordt onderverdeeld in MEN1 en MEN2.
Waarom Vastenproef?
De vastenproef is een proef om te onderzoeken of uw alvleesklier te veel insuline aanmaakt. Door te vasten, dus door niets te eten, wordt er minder glucose opgenomen en gaat de glucosewaarde in het bloed naar beneden. Met de vastenproef wordt gekeken of de alvleesklier normaal reageert wanneer u niets eet.
Hoe ontstaat een neuro endocriene tumor?
Door de uitzaaiingen in de lever, kunnen hormonen in de rest van het lichaam terecht komen. Door overproductie van hormonen kunnen daar specifieke klachten ontstaan. De oorzaak van neuro-endocriene tumoren is nog onbekend. Bovendien zijn neuro-endocriene tumoren zeldzaam.
Wat als je te veel insuline inspuit?
Wanneer je per ongeluk teveel insuline gebruikt, wordt je bloedsuikerspiegel te laag. Dit wordt ook wel een hypoglykemie genoemd. Je kunt een hypoglykemie eenvoudig verhelpen door iets te eten of te drinken waar koolhydraten (suikers of zetmeel) in zitten, zodat je bloedsuikerspiegel weer wat stijgt.
Wat zijn de bijwerkingen van insuline?
De belangrijkste bijwerking van insuline is een hypo. U heeft dan te weinig suiker in uw bloed. U merkt dat aan hongergevoel, een bleke huid, trillen, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwvallen. Behandel een hypo direct door wat druivensuiker te eten of een drank met suiker te drinken.
Hoe kan een hyperglykemie ontstaan?
Hoe ontstaat een hyperglycemie? Bij een hyperglycemie is er een probleem met de glucosehuishouding. Er is een gebrek aan insuline of de aanwezige insuline kan niet effectief werken, waardoor de glucose zich gaat ophopen in het bloed en er een hoge bloedsuikerwaarde ontstaat.
Wat is een endocriene tumor?
Een neuro-endocriene tumor (NET) is een zeldzame vorm van kanker, die is ontstaan uit neuro-endocriene cellen. Dit zijn cellen die in allerlei weefsels van het lichaam voorkomen, maar meestal in het maag-darm kanaal, de alvleesklier en de longen.
Hoe werkt een MRI?
Hoe werkt een MRI? Een MRI werkt met magnetische straling. Bij dit onderzoek zijn daarom zijn metalen voorwerpen zoals brillen, sieraden, piercings, beugels en metalen gebitsprotheses niet toegestaan. Je ligt tijdens het onderzoek stil op een soort tafel die in de smalle tunnel geschoven wordt.
Kan iemand een insulinoom hebben?
Als er aanwijzingen zijn dat iemand een insulinoom heeft, dan is de volgende stap het bepalen van de plaats waar het insulinoom zich precies bevindt in/op de alvleesklier. Dit wordt gedaan met beeldvormend onderzoek, zoals: een echografie (een geluidsonderzoek van de buik), een CT-scan of een MRI-scan.
Hoe moet u nuchter zijn bij een MRI?
Voor een MRI onderzoek hoeft u in principe niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Bij een MRI van de bovenbuik/lever (MRI Abdomen/MRCP) dient u mogelijk nuchter te zijn. Dit zal met u worden besproken tijdens het maken van de afspraak.