Inhoudsopgave
Welke structuur zorgt bij het harden voor de hardheid?
Door het afschrikken worden de koolstofatomen als het ware gevangen in een bepaalde structuur. Dit wordt de martensietstructuur genoemd. Het harden van staal is mogelijk als er minimaal 0,3 procent koolstof in het staal aanwezig is. Hoe meer koolstof, des te harder het staal is na de warmtebehandeling.
Hoe realiseer je in staal een hogere treksterkte en Kerfslagwaarde?
Veredelen. Harden en daarna relatief hoogontlaten noemen we veredelen. Sterkte en taaiheid worden beide door veredelen gunstig beïnvloed vooral ook de kerfslagwaarde. Veredelen is harden met ontlaten tussen 550 – 700 gr C verkrijgt taaiheid bij verbeterde treksterkte.
Wat bedoelen ze met ontladen van staal?
Na het harden moet het staal ontlaten worden, anders is het te bros. Door het ontlaten wordt het staal wat minder hard, maar wel veel taaier. Hiervoor wordt het stuk opnieuw verhit, en afhankelijk van de gebruikte legering en gewenste hardheid enige tijd op ±180 – 650 graden C.
Welk staal kan ik harden?
Zonder met andere metalen gelegeerd te zijn, dient staal te beschikken over een koolstofgehalte van ongeveer 0,6 procent of hoger, om gehard te kunnen worden. Dit soort staal heet hoog-koolstofstaal of gereedschapsstaal (staallegeringen zoals zilverstaal en ‘gauge plate’ zijn ook hoog-koolstofstalen).
Wat is getemperd staal?
Temperen verlaagt de hardheid in het martensiet door het om te zetten in verschillende vormen van getemperd martensiet.
Hoe staal temperen?
Het temperen gaat als volgt:
- Opnieuw verhitten tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de gebruikte legering en gewenste hardheid ±180 – 650 °C. en het staal daar vervolgens een bepaalde tijd op houden.
- Wederom af laten koelen, meestal aan de lucht, tot kamertemperatuur.
Welke olie gebruiken om staal te harden?
Blus het staal in een vloeistof. Veelgebruikte oliën zijn plantaardige olie, minerale olie, katoenzaad of walvistraan. Olie koelt het staal langzamer dan water waardoor het minder gevoelig is voor breken, maar hardt het staal net zo goed als water.
Is C45 Hardbaar?
Ongelegeerd veredelingsstaal C45 behoort al meer dan een halve eeuw tot het meest gebruikte machinestaal. Het heeft uitstekende mechanische eigenschappen in veredelde toestand zoals treksterkte en slijtvastheid bij een redelijke taaiheid.