Inhoudsopgave
Welke stof is radioactief?
Voorbeelden van radioactieve stoffen zijn jodium, cesium, strontium, plutonium en uranium. Ze blijven vaak als afval achter na het opwekken van kernenergie.
Hoe wordt kernafval vervoerd?
Het vervoer van radioactief afval gaat met vrij traditionele vrachtwagens en busjes. Er wordt gemiddeld twee keer per week een transport uitgevoerd door Covra. “Het belangrijkste voor het transport is de verpakking.
Kan voedsel radioactief worden?
Geen radioactieve straling Bij doorstralen denken veel mensen aan radioactieve straling. De straling die bij doorstralen van voedsel wordt gebruikt is echter een totaal andere dan die in kernreactoren gebruikt wordt. De stralingsenergie gaat door het voedsel heen, maar maakt voedsel niet radioactief.
Hoe komen radioactieve stoffen in je lichaam?
Ook radioactieve stoffen die in de dampkring gevormd worden door kosmische straling komen terecht in voedsel en drinkwater. Van deze zogenoemde kosmogene radionucliden is koolstof-14 (C-14) het meest belangrijk. Samen leveren de kosmogene radionucliden een dosis op van ruim 0,01 millisievert per jaar.
Welke metalen zijn radioactief?
Bepaalde grondstoffen kunnen rijk zijn aan uranium, thorium of K-40: dit is bv. het geval voor de ertsen aangewend in de fosfaat- en zirkoniumindustrie, waar de concentraties aan natuurlijke radioactieve elementen een honderdtal keer hoger liggen dan de bovenvermelde waarden.
Is röntgenstraling radioactief?
In de gezondheidszorg wordt soms (röntgen)straling of radioactiviteit gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van een röntgenfoto of een CT-scan. Deze straling heet ook wel ioniserende straling.
Is het veilig om bestraalde appels te eten?
Bij het horen van het woord ‘bestraling’ denkt men natuurlijk onmiddellijk aan radio-aktiviteit, wat bij veel mensen de nodige weerstand zal oproepen. Ten onrechte evenwel. De ionizatietechniek is perfect veilig en het voedsel wordt helemaal niet radioactief besmet.
Wat is fysisch bederf?
Fysisch bederf: hierbij verandert de structuur van levensmiddelen, bijvoorbeeld: beschadigd, aangevreten, dor, verlept, oud, ruw, slap, klef. Chemisch bederf, bijvoorbeeld: gedenatureerd, vitamineafbraak, ontleding, oxidatie.
Welke drie soorten radioactieve straling zijn er?
De kernmerken zijn voor allemaal uniek:
- Alfastraling. Deze straling komt voort uit een atoomkern en is een deeltje dat bestaat uit twee protonen en twee neutronen.
- Bètastraling.
- Gammastraling.
- Röntgenstraling.