Welke soorten urineweginfectie zijn er?
Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal via de plasbuis in de blaas nestelt. In dat geval heb je een blaasontsteking (cystitis). Soms kan de infectie ook langs de urineleider opstijgen naar de nier. Dan heb je een nierbekkenontsteking (pyelonefritis).
Welke urineweginfectie komt het meest voor?
Het meest voorkomende type urineweginfectie is een lagere urineweginfectie; deze bevindt zich in de urinebuis en blaas. Een dergelijke infectie van de blaas wordt ook wel cystitis genoemd.
Wat is urineweginfectie?
Een urineweginfectie is eigenlijk een verzamelnaam voor zowel een blaasontsteking als een nierbekkenontsteking. Oorzaak van een urineweginfectie . Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener is de darmbacterie Escheria Coli. Blaasontsteking (cystitis)
Hoe behandelen huisartsen urineweginfecties?
Conform de NHG-standaard “Urineweginfecties” behandelen huisartsen in Nederland ongecompliceerde urineweginfecties veelal met antibiotica die oraal zijn toe te dienen en bovendien vooral in de urine geconcentreerd worden, zodat men de overige bacteriële flora ongemoeid laat.
Wat is de drempelwaarde van een urineweginfectie?
De diagnose urineweginfectie of cystitis wordt bepaald door de drempelwaarde van het aantal bacteriën in de urine. De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) ging uit van een cystitis bij ten minste 10 5 kolonievormende eenheden bacteriën per ml (kve/ml
Wat zijn de urinewegen?
De urinewegen bestaan uit: de nieren, urineleiders, de blaas en de urinebuis (plasbuis). De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en maken daar urine van. Vanuit iedere nier loopt een urineleider (ureter) naar de blaas. In de blaas wordt de urine tijdelijk opgeslagen totdat je naar het toilet gaat.