Welke soorten salie zijn er?

Welke soorten salie zijn er?

Er zijn wel 900 soorten salie. De meeste bloeien tussen mei en augustus en worden afhankelijk van de soort tussen de 40 en 100 cm hoog. Salvia nemerosa bloeit met paarse aren, maar er zijn ook soorten die rode, blauwe, witte, roze of zelfs tweekleurige bloemen hebben. Salie hoort bij de lipbloemenfamilie.

Waar groeit salie het best?

Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.

Welke plant lijkt op salie?

Salvia planten combineren De aarvormige bloeiwijze van Salvia gaat goed samen met alle borderplanten. Geslaagde combinaties zijn te maken met andere soorten salie zoals de kranssalie (Salvia verticillata), ooievaarsbek (Geranium), andoorn (Stachys) en kattenkruid (Nepeta).

Waar plant je salie?

Salie staat graag in de volle zon en heeft de voorkeur naar een standplaats in een border of open plaats met een frisse bodem.

Welke Salie is eetbaar?

Allereerst; in principe zijn alle Salvia’s eetbaar. En er bestaan heel erg veel Salvia’s, zowel species (soorten) als rassen, ik las dat er bijna 1000 soorten bestaan en dan heb ik het nog niet over alle rassen in verschillende kleuren. Ook al is elke Salvia eetbaar, niet elke Salvia is ook echt lekker.

Is paarse Salie eetbaar?

Jong blad en de bloemen kan je rauw eten: heerlijk in salades. Salie is ruim toepasbaar in sauzen, bij vlees en vis, in saliekoekjes en saliemeel. Er kan een medicinale thee van worden getrokken tegen bijv. ontstoken tandvlees (spoelen en uitspugen), veel andere medicinale toepassingen op o.a. de pfaf-website.

Wat doet salie met je?

Door de ontstekingsremmende en antibacteriƫle werking heeft salie een positief effect op ons lichaam bij diverse klachten. Zo is het drinken van salie thee goed voor de spijsvertering, nadat je bijvoorbeeld van een stevige maaltijd hebt genoten.

Hoe herken je salie?

De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de mediterrane keuken. De plant wordt 40-80 cm hoog. De bladeren zijn dik, grijs en sterk aromatisch; de bladnerven zijn diep ingezonken. De bladrand is fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig.

Hoe ziet een salie plant eruit?

Salie is een halfwintergroene halfheester; het onderste gedeelte van de plant heeft verhoutende takken, waar bovenop de grijsgroene behaarde stengels groeien met grijs tot grijsgroene bladeren.