Welke soorten phishing zijn er?

Welke soorten phishing zijn er?

Bij de meeste phishing-campagnes worden bulke-mails naar zo veel mogelijk mensen verzonden, maar spear phishing werkt gericht. Spear phishing valt een specifieke persoon of organisatie aan, vaak met inhoud die is toegesneden op het slachtoffer of de slachtoffers.

Wat zijn phishing aanvallen?

Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.

Is hacken ook onderdeel van de cybercriminaliteit?

Een van de meest bekende vormen van cybercrime betreft het hacken van een systeem of computer. In het Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr) is hacken strafbaar gesteld in artikel 138ab als ‘computervredebreuk’.

Wat hebben malware en phishing met elkaar gemeen?

Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd. Het per mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd.

Wat zijn de 3 meest voorkomende methodes van phishing?

Nieuws: De 5 meest voorkomende soorten phishing

  • Telefonisch. Telefonische phishing gebeurt vooral bij particulieren en minder bij bedrijven.
  • E-mails. Phishing e-mails versturen is de meest populaire methode gebruikt door cybercriminelen.
  • SMS-of WhatsApp berichten.
  • Applicaties op smartphones.
  • Samenwerkingsapplicaties.

Wat is een Pharming?

Pharming is een porte-manteau van de woorden ‘phishing’ en ‘farming’. Het is een vorm van cybercriminaliteit die zeer vergelijkbaar is met phishing, waarbij het verkeer van een website wordt gemanipuleerd en vertrouwelijke informatie wordt gestolen.

Wat zijn de gevolgen van phishing?

Wat zijn de gevolgen van phishing? De gevolgen van een phishing actie zijn bijvoorbeeld dat je geld gaat missen of dat je een verzoek om losgeld te betalen krijgt voor door de cybercrimineel versleutelde gegevens op je laptop of computer.

Wat valt onder cybercriminaliteit?

Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Dus met een computer een virus verspreiden op andere computers is cybercrime. Andere voorbeelden van cybercrime zijn hacking , DDoS-aanvallen, ransomeware en malware.

Hoeveel cybercriminaliteit is er?

Waar in maart nog 696 incidenten werden geregistreerd bij de politie, waren dat er 870 in april en maar liefst 1869 in mei 2020. Het is voor het eerst dat het aantal cybercrime-delicten het aantal woninginbraken overstijgt (1869 cybercrime-delicten versus 1344 woninginbraken).

Hoe werkt een cyberaanval?

Een cyberaanval is een aanval op ICT, zoals computers, servers en websites. Zo’n aanval wordt gedaan door criminelen, hackers en terroristen. Zij willen hiermee persoonlijke informatie verkrijgen. Of een belangrijk systeem platleggen.

Wat kunnen cybercriminelen?

Cybercrime, of cybercriminaliteit, is een vorm van criminaliteit die voornamelijk op de computer en online plaatsvindt. Denk hierbij aan het stelen van creditcardgegevens of het verspreiden van virussen en spyware om je online activiteit te bespioneren.

Wat valt er onder cybercrime?